27 Mart 2008 Perşembe

Emelin Paçanga Böreği



Pastırma ve çıtır börek seviyorsanız bu böreği de çok seveceksiniz demektir.

Malzeme :
4 adet yufka
2 yumurta
1 kaşık tereyağ
pastırma (hazır satılan küçük bir pastırman
paketi
1 çay bardağı sıvı yağgaleta unu (1 su bardağı kadar çorba kaşığı)

yapılışı:
yufkaları bütün olarak açın sıvı yağ ile yağlayın, diger yufkayı üzerine kapatın ve bu yufkanın da üzerini yağlayın. Yufkayı önce 4 parçaya bölün, sonra her böldüğünüz parçayı 3 parçaya bölün, böylece 2 yufkadan toplan 12 adet börek elde edeceksiniz. Uzun üçgen parçaların geniş kısmına bir adet pastırma yerleştirin. Sigara böreği gibi sarın. Bu şekilde tüm börekleri hazırlayın. Kalan diğer 2 adet yufkayı da benzer şekilde birleştirip parçalara ayırın. Böreklerin tamamı artık sarılmıştır. Bir kasede yumurtayı iyice çırpın, icerisine eritilmiş tereyağını yavaş yavaş ekleyin (yumurtayı pişirmemeli:-). Genişçe bir tabağa galete ununu boşaltın. Börekleri önce yumurtaya sonra da galete ununa iyice bulayın. 200 dereceye önceden ısıtılmış fırında börekleri kızarıncaya kadar 20-25 dk pişirin.
Afiyet olsun:-)
Posted by Picasa

26 Mart 2008 Çarşamba

Emelin Sebzeli mercimek çorbası


Hem büyüklerin hem de çocukların keyifle içebileceği bir çorba tarifim var..besleyici tam bir kış çorbası:) şimdiden afiyet olsun :)
Malzeme:
1,5 su bardağı kırmızı mercimek
2 orta boy havuç
1 orta boy patates
1 büyük soğan
et suyu
1 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı sıvı yağ
istenirse:
küçük bir kök kereviz (rendelenecek) veya bir dal kerviz sapı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
tuz, karabiber (mide probleminiz varsa ve küçük çocuklar yiyecekse karabiber koymayın)
yapılışı:
havucu ve pataesi soyup rendeleyin
soğanı yemeklik doğrayın, tereyağ ve sıvı yağı tencereye alın. soğanı kavurun (soteleme), salçayı ekleyin ve biraz daha kavurun, havuç ve patetesi de ekleyip kavurmaya devam edin..eğer kereviz koyacaksaniz bu aşamada ekleyin (biraz limon da sıkabilrsiniz)..karışın üzerine et suyunu koyun ve kaynayınca yıkayıp szüdüğünüz mercimeği ekleyin. Çorbanın suyu az gelirse istenilen kıvama gore sonradan da sıcak su eklenerek ayarlanabilir. Çorba mercimekler pişenen kadar ocakta kalmalıdır. Mercimekler piştiğinde bir blendr (karıştırıcı) ile çekilir. Baharatlarını ve tuzunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alınır
Afiyet olsun:-)

19 Mart 2008 Çarşamba

pazar çöreği


Pazar çöreklerinin tarifi belki de bircok kisinin bildigi bir tariftir..tadini damagima çok yakıştırıyorum.
malzeme
20-30 minik çörek için
1,5 su bardağı süt
1 çorba kaşığı maya
3çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tuz
4 kase un
1 yumurta
yarım paket bitkisel margarin veya tereyağ
yapılışı
Bir tencereye sütü el yanmayacak kadar ısıtın. yağı eritin. Sütün içine 1 yemek kaşığı mayayı, şekeri, tuzu ve yumurta akını koyup karıştırın. Unu ilave edip üzerini örterek 30 dk mayalanmaya bırakın. 30 dk sonra hamuru hafifçe yoğurun. Yağlanmış tepsiye istenilen şekil ve büyüklükte toplar halinde aralıklı olarak dizin. 10-15 dk tepside bekletin. Üzerine yumurta sarısı srüp isterseniz çörekotu, susam veya haşhaş serpin.
180 dereceye ayarlanmış ılık fırına sürün. Pişince sıcak servis yapılabilir. Eğer önceden yapmışsanız ikram öncesi biraz ısıtmakta fayda var.
Afiyet olsun :-)

7 Mart 2008 Cuma

Emelin Fırın Makarnası

fırın.makarna.foto by ecs

Merhaba, makarna sevmeyen enişteciğimin bile çok severek yediği, babamın bayıldığı fırın makarna tarifimi sizinle paylaşma zamanı geldi. Yapılması çok kolay, servisi güzel, çorbayla da çok güzel giden bu makarnayı menüde ana yeme olarak çekinmeden sunabilirsiniz. Ayrıca kabul günlerinizde, veya evinize arkadaşlarınızı çağırdığınızda (çorlu çocuklu), geceye kadar süren uzun sohbetli davetlerinizde de yapabilirsiniz. Dilimlnemesi nedeniyle sunumu porsiyon halinde yapabilirsiniz. Tadı çok güzel, mutlaka denemenizi öneririm.


Size vereceğim tarif bir bütün makarna paketi için. Biz ailece buradaki malzemelerin yarısını kullanıyoruz.

Emelin Fırın Makarnası
8 dilim(=8 porsiyon)
süre: 40 dakika

malzeme
1 paket fırın makarnası veya kelebek makarna veya çubuk makarna (spagetti dememeye kararlıyım)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı sıvı yağ

sos:

1/2 kg yoğurt (2 kase)
2 yumurta
200 gr beyaz peynir (yaklaşık yarım kalıp)
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağ

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı
Makarnayı kaynamakta olan suyun içine atın. Eğer çubuk kullandıysanız kırmadan atın serviste daha güzle kesiliyor. Tuzu ve yağı da ekleyin. 9 dk haşlayın (aldente diyorlar ya hani Türkçesi hafif diri ;-)).

makarna haşlanırken sosu hazırlayalım. Yumurtayı çırpın. Beyaz peyniri çatalla ezin. Yumurta, yoğurt, beyaz peynir, sıvı yağ, erimiş tereyağı birlikte karıştırın (tuz atılmayacak). kaşar peynirinin de 1/4 ü kadarını karışıma ekleyin.

Makarna pişince süzgece alıp süzün.Üzerinden soğuk su geçirmeyin sakın:-) . MAkarna ve sosu bir tencerede karıştırın iyice. Sonra büyük bir fırın tepsisine karışımı döküp düzleyin. En üste rende kaşarın hepsini serpin. Aralar boş kalabilir önemli değil..

200 derecelik fırında 30 dk ön ısıtma yaptıysanız da 20 dk pişirin. Yada siz en iyisi kaşarlar kızarana kadar diyelim o zaman çıkarın fırından:-)

Afiyet olsun:-)
Birlikte: Domates çorbası

Posted by Picasa

6 Mart 2008 Perşembe

Brokoli salatası


brokoliyi çok değişik tariflerle kullananlar var. Kendime pek konduramdığım hastalık halindeyim. Birkaç gündür sevgili işimden ve öğrencilerimden ayrıyım. Hasta olduğuma sevinmeyeceklerini biliyorum ama sanırım bu güzel adana günlerinde Emel hocanın derslerinin boş geçmesinden azıcık sevindirik olmuşlardır..Bünyemi güçlendirmek ve ayağa daha çabuk kalkmak için vitaminli şeyler yemeye çalışıyorum. Annem ve kızkardeşlerim de arada uğrayıp bana bakıyorlar Allah razı olsun. Kızkardeşim dün uğradı, brokoliyi pişirdi ve bu güzel brokoliyi birlikte yedik.
tarif oldukça basit:-)

brokoli yıkanır ve çiçeklerine ayrılır
tuzlu bol suda 2-3 dk haşlanır
bir kasede sosu hazırlanır.

sos:
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2-3 diş kıyılmış sarımsak
1 limon suyu
isot

haşlanmış brokolinin üzerine gezdirilir, afiyetle yenir.

Aileme not: Canım ailem, canım kardeşlerim iyi ki varsınız, hastalıkta sağlıkta iyi günde kötü günde yanımdasınız. Birbirimizden karşılık beklemeden sevgiyle güler yüzle ve fedakarlıkla yanımda olduğunuz için Allah'a teşekkür ediyorum. Hepinizi çok seviyorum.

Hastalığımda bile bana surat yapıp kalbimi kıranları ise Allaha havale ediyorum.

5 Mart 2008 Çarşamba

Köstebek pastası

Malzeme
Kek için
2 yumurta
2 türk kahvesi fincani şeker (1 çay bardağından fazla)
1 çorba kaşığı tereyağ
1 su bardağı un
2 çorba kaşığı kakao
kabartma tozu
krema için
1 paket krem şanti
1,5 çay bardağı süt.
rendelenmiş çikolata
2-3 adet muz
Yapılışı
Yumurta ve şekeri 3-4 dk çırpın. tereyağını eritin ve karışıma ekleyin. Un, kakao ve kabartma tozunu da koyun ve kısa bir süre daha karıştırın. Kelepçeli bir kalıba dökün. 160 derecede 20 dk pişirin. Kek pişince soğumaya bırakın. Krem şantiyi 1,5 çay bardağı süt ile çırparak hazırlayın ve dolaba koyun. Soğumuş kekinizin içini oyun. Kekin altının delinmemesine dikkat ederek tabii. Oyarken çıkardıklarınızı bir kenarda ufalayın. 3 muzu ortalarından ikiye kesin. Oyulan kısma dizin. Krem şantiye rende halinde çikolata parçalarını ekleyin. Muzun üzerine kremayı boşaltın kubbe görüntüsü verin. Ufalanmış pandispanya parçalarını da şantinin üzerini tamamen kapatacak şekilde serpin ve elinizle de hafifça bastırın. Buz dolabında 2-3 saat dinlnedirip servis yapın. Çocuklarınız da konuklarınız da bayılacaktır bu pastaya. Servisi de çok güzel oluyor:)
Afiyet olsun:-)
Powered By Blogger
Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et