19 Ekim 2008 Pazar

Etli Nohut Yahni


Kış geliyor. Kış yemeklerinin tadı bir başka oluyor. Bakliyat kışın pek itibarlı. Ben de klasik Türk Mutfağının basit ve lezzetli yahnisini yapmaya karar verdim. Bloğumda tavuklu yahni de var ama etli de çok güzel oluyor. Tabii bu yemeği yaparken sabrınızı da sınamış oluyorsunuz işin içinde pek çok kıska soğan var:) Bir mühendis iseniz kıska soğanları özenle soyarken bunu pratik olarak yapabilecek bir mekanizma yapılabilir mi dedirtecek kadar sabır gerekiyor, ben epey düşündüm sayııs 10 ları aşan kıskaları soyarken, nete girp boyle bir makine var mıdır diye düşündüm hatta:)) bence vardır yoksa da birileri bir gün mutlaka yapacaktır..Bu girişten sonra sizi yahni yapmaktan vaz geçirmiş olabilirim. Ama bir yemeğe ısrarla minik soğancıkları koymanın da bir esprisi olmalıu. Görsel yaratıcılık denilebilir bu seçime ama haıyr adı yahni! tadı farklı, eşsiz, leziz ve denemeye değer ve tekrar yapmaya da....
Etli Nohut Yahni
Malzeme
1/2 kg dan az nohut (pişince 3 su bardağı kullanacaksınız)
1/2 kg yağsız kuşbaşı doğranmış kuzu eti
1 küçük file kıska soğan (yaklaşık 1/2 kg)
1 su bardağı dolusu rende domates (2 adet orta boy domatesten elde edilir)
1 çorba kaşığı biber salçası
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz, kimyon.
Yapılışı
Nohutu bir gece önceden ıslayın. Suyu süzün, nohutu yıkayın. Ertesi gün nohutu bir tencereye koyun ve tuzsuz haşlayın. Bu sırada yine başka bir tencerede eti tuzsuz haşlayın. Pişince nohutun haşlama suyunu süzün. Temiz bir tencereye yağı koyun ocağın altını açın temizlenmiş kıska soğanları tencereye alın ve kavurun Bu kavurma ayrı br lezzet vermektedir kzıarmış soğan tadı nedeniyle. Salçayı ekleyin ve kavurun. Nohutları ekleyin ve karıştırın. Rende domatesi de koyun ve hepsini karıştırın 2-3 dk bu şekilde bırakın. Eti haşlama suyu ile birlikte nohuta ekleyin, Tenceredeye nohutların hafif üzerine çıkacak kadar su ekleyin (1 parmak kadar). Tuzunu ekleyip pişmeye bırakın. 30 dk orta ateşte pişirin. Yahninizi servis yaparken uygun bri aroma sağlamak ve mide gazı problemini gidermek için kimyon serpebilirsiniz. Benim yaptığım gibi az sulu yahni seviyorsaniz serviste pilav üstünü tercih edebilrsiniz (fotograftaki gibi).
Birlikte : Kış havasına uygun olarak köy erişteli bulur pilavı, yoğurt
Afiyet olsun:-)

12 Ekim 2008 Pazar

Emelin Elmalı Turtası


Bloğum bugün 1 yaşında:))
Biraz da tatlı:-)
Meyveli tatları sevenler bu utrtaya bayılacaklar. Kendimi her tür yemek kategorisine koyduğumdan benim gibi olanlar her durumda sever olacaktır zaten:-) Ah bir de Pİ sevse..onlar tdına bile bakmadılar ama eşim ben kızkardeşim ve kızı yeğenimle nefis kahve eşliğinde sıcak sıcak bugün fırından çıkar çıkaz yedik. Mutfak masamızdaki sohbetimizin tadı ve turtanın tadı birbirine karıştı. Seviyorum ikramlı sohbetleri.

Not: Emelin eklentili tarifleri kendim ürettiğim için bu eki koyuyorum ve belki başka bir nedeni de vardır:-) Bir yerde kadın varsa mutlaka da biraz gizem olmalıdır değil mi?, yakışıyor fikrimce :-)
Emelin Elmalı Turtası
8 kişilik
Malzeme
Turta için
  • 2,5 su bardağı un
  • 125 gr tereyağ veya margarin (lütfen kaliteli !!)
  • 1 yumurta
  • 1/2 su bardağı pudraşekeri
Elmalı iç
  • 3 elma
  • 1 /2 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı dolusu iri çekilmiş ceviz
  • 1/2 limonun suyu (5-6 damla yeterli)
Yapılışı
Önce elmalı içi hazırlayalım. Elmaları rendeleyebileceğiniz gibi incecik dilimler halinde de doğrayabilirsiniz. Ben elmayı bütün hissetmek istediğimden dilimlerim. Bir tencereye elma, şeker velimon suyunu ekleyip karıştırın. Limon suyu elmaların kararmasını önlemek içindir.Yaklaşık 20 dk kadar kısık ateşte pişirebilirsiniz. Pişme tamamlandığında tarçın ve ceviz içni ekleyin.
Turtayı hazırlayalım. Bir kaba unu eleyin. Yumurta, pudra şekeri, yumuşamış margarinden hamur elde edin. Hamuru 10 dk akdar nemli bez altında dinlendirin. Hamuran yumurta büyüklüğünde ayırın. Kelepçeli bir kalıba (26 cm uygun) pişirme kağıdı serin ve turta hamurunu kalıba yayın. Kalıbın kenarlarına doğru çıkıntı yapın (bknz resim). Hamur kalınlığı 1 cm den az olacaktır.
Turta hamurunu çatalla delin. Elmalı için turtanın üzerine düzgünce yayalım. Ayırdığınız hamuru da incecik şeritler haline getirin ve turta üzerine değişik şekiller yaın. Biz çocuklarımla spiral yaptık. Pelinin minik elleri nedeniyle şeritlerimiz çok kısa ama olsun yerken çok hoş. Neyse turtamızı 200 C lik fırında 30 dk pişirelim. Kabartma tozu koymadım ama siz deneyebilirsiniz.
Turtanın pişmiş ve kalıptan çıkarılmış ve servi edilen halini görüyorsunuz. Şeker oranını beğenmez iseniz üzerine bol miktarda pudra şekeri serpebilirsiniz..
Emelin önerisi: Pudra şekerini, normal şekeri evdeki karıştırıcı-parçalayıcı ile pudra haline getirerek yaptım. Siz de yapabilirsiniz.
Afiyet olsun:-)

Emelin Domates Soslu Makarnası


Bu makarnayı yapın yiyin. Sonra italya'da domates soslu makarna isteyin. Bakalım hangisini beğeneceksiniz. Çok iddialı gelebilir ama o kadar lezzetli bir makarna. İçinizde denemek şart oldu anneciğim diyebilirsiniz sevgili kuzularım Pİ. Ama anneniz zaten sizin için sık sık yapıyor.

Bu makarnayı istediğiniz çeşitle yapabilirsiniz. Ben fiyonk makarna vardı onu kullandım ama kalem makarna daha iyi gider kanımca.

Emelin Domates Soslu Makarnası
6 kişilik (6 adet makarna tabağı, resimdeki gibi)
Malzeme:
1 paket makarna (500 gr)
15, lt su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çay bardağı kadar süt

Emelin Domates Sosu
2 adet domates rendesi
veya
1/2 kutu hazır katkısız domates püresi
1 diş sarımsak
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
bir tutam kuru nane

Yapılışı
Makarnayı verilen ölçüde su kaynadığında tuzunu da atıp tencerede 9-10 dk haşlayın. Makarnanın suyunu vitamin değeri olduğundan dökmeyeceğiz, makarnaya emdireceğiz, o nedenle su miktarına özen gösterin.

Makarnayı ocaktan almadan 2 dk önce tereyağını ve sütü de ekleyin.

Sosun hazırlanması: Bir tavaya zeytinyağını alın. Soğanı incecik kıyın ve yağda kavurun, sarımsakları incecik kıyın ve soğana ekleyin. Salça ve domatsi de koyup bir mikyar daha kavurun. Ocağı kapattığınızda kuru naneyi de ekleyin. Unutmayın ki zeytinyağı, sarımsak ve kuru nane her zaman mükkemmel bir üçlüdür. Sos işince ocağı kapatın.

Makarnanızı tabaklara servis yapın ve üzerine sosu ortaya gelecek şekilde dökün. Bırakın çocuklarınız veya konuklarınız bu karışımı kendi sağlasın:-)

Bizim mutfak kültürümüzde konuklara makarna değil etli yemekler ikram edilir ama bizim soframıza gelenlerden bir çoğunun menüsünde makarna çeşidi bulabilirsiniz. Makarna severlerdenseniz soframıza bekleriz:-)

Not: Bebek makarnası yapacaksanız sos olmadan hazırlanan makarnaya bir kaşık kadar da labne peyniri ekleyeyip yedirebilirsiniz.

Afiyet olsun:-)

10 Ekim 2008 Cuma

Kuru Dutlu Kek


Merhaba, mısır unku kekten sonra farklı kek tariflerine devam ediyoruz. Kış geldi artık kurular zamanı. Bugün evde kuru fasülye yemeğimiz var buna bir de kuru-lu tatlı birşeyler yapayım diye düşündüğümde neden kuru dutlu kek olmasın dedim. aslında dolabı açtığımda kuru kaysıya uzanmak üzereydim ama kuru dut teknesini görünce bu ilginç fikri deneyeme kadar verdim. Kitpalarda ve sitelerde kara dutlu tarifler görürsünüz. Orman meyveli adı altında. Bizim kekimiz minik, beyaz, tatlı, kuru dutlarla yapıldı. Resimde görüyorsunuz kek konmamış halini. Keke koyarken elimin icinde hafif ufaladım bir kısmı bütün bir kısmıda taneli olarak girdi karışıma.
Ve merak ettim dutun faydalarını. Hani yerken de içimize ne alacağız bilelim değil mi?
Dut kurusunun faydaları
www.hekimce .com: Dut KurusuKalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü (diüretik) etkiye sahiptir. Karaduttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir

www.peyman.com.tr : İdrarı arttırır. İştahı arttırıcı etkisi vardır. Enerji verir
Kuru Dutlu Kek
Malzeme
2 yumurta
1 su bardağı şeker.
150 cc süt (3/4 su bardağı)
1/2 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı un
kabartma tozu
vanilya
tatlı dut olduğu için 1 adet limon kabuğu rendesi koyunuz.
1 çay bardağı kuru dut (ben beyaz dut kullandım)
Yapılışı:
Şeker, yumurta, lmon kabuğu rendeis ve vanilyayı karıştırıcı ile önce yavaş sonra da hızlı programda karıştırın. Süt ve yağı ekleyip karıştırmaya devam edin. En son unu ve kabartma tozunu eleyerek karışam ekleyin. Kek hazırl olunca elinizle ufalayarak dutları koyun. Dutlar hafif olduğundan unlama vb bir işleme gerek yok pişerken yüzeye ilerleyecektir.
Afiyet olsun:-)
Deneyip beğendiğinizde yorum bırakırsanız sevinirim.

7 Ekim 2008 Salı

İrem Mutfakta


Pelinin börek yaparkenki fotosunu görünce İrem anne ben de sitende olmak istiyorum dedi. Ben de dolma yapıyordum. Kızım da bana yardım ediyordu. Minik ama çok becerikli elleri var. İşini nasılda yapıyor di mi?.
Nahide, seninle konuştuktan sonra çekildi bu foto. Fotoda Zetinyağlı dolma harcını görüyorsunuz.
İrem'ciğim mutlu olmuşsundur umarim kızım benim.

Roka Salatası ve Levrek Izgara



Roka Salatası ve Levrek Izgara
veya
Levrek Izgara ve Roka Salatası
mı?
Karar vermek öyle zor ki. Her iki tat da birbirinden güzel ama her ikisi de birbiriyle çok güzel.
Balık sezonu açıldı heyyamolaa:))
Levrek Izgara
4 kişilik (2 yetişkin 2 çocuk)
1 soğan
2 yeşil biber
1 kırmızı biber
1 büyük 2 orta boy levrek, kelebek şeklinde açtırın. Büyüğü iki parçaya bölün. Balığın gögüs kısımlarını bıçakla 2-3 yerinden kesin. Tuz ve isterseniz az miktarda sıvı yağ sürün. Izgarayı evde yapacaksanız elektrikli ızgaranızı kullanabilirsiniz. Ben, eşimin "ev kokuyor dışarıda yiyelim" serzenişine son vermek için yol üstü durup Tefal'den ızgara alıverdim. Çok da memnun kaldım. Balkonumda masamın üzerinde ızgaramı yaptım. Tavsiye ediyorum. Izgaranın üzerine halka doğradığınız soğanları, biberleri atın. Közlenince balıkla birlikte servis yapın.
Roka Salata
Aslında o kadar basit ki bu salata. Ama bilmeyen vardır diyerek burada veriyorum. Bu tarifle yaptığınız salatanıza kimse hayır diyemeyecektir. Benim roka sevmez eşim bile yiyor bu şekilde.
4 kişiye bir bağ tavsiye edilir.

1 bag roka
2 diş sarımsak
yarım bag maydonoz
2 adet domates
1 tatlı kaşığı isot
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1-2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Rokaları iri iri doğrayın. Sarımsakları incecik kıyın. Domateslerin kabuğunu soyup iri iri doğrayın. MAydonozu kıyın. Servis kabına rokayı alın,üzerine maydonozu serpin, domatesi orataya yoğun olacak şekilde doğrayın. Sarımsakları domatesin üzerine ve servisin ortasına gelecek şekilde kıyıp koyun. En üste zeytinyağı ve nar ekşisini gezdirin. HAfif tuz serpin. Salatanızı bu haliyle sofraya koyun. Yerken tüm sosa bulandırarak alınacaktır.
Afiyet olsun:-)
Birlikte : Balık, Ekmek

Powered By Blogger
Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et