18 Şubat 2014 Salı

Mantarlı piliç

4 kişilik ana yemek

Malzeme
500 gr piliç gögüs eti
500 gr mantar
1 adet soğan
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 domates (kabukları soyulmuş ve doğranmış)
1 tatlı kaşığı tereyağ
yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
karabiber, pulbiber, kimyon, tuz

Yapılışı
Öncelikle mantarları çok iyi yıkayın ve kurulayın. Kesme tahtasında boyuna dilimleyin. Bu arada tavayı ocağa alın ve ısıtın. Mantarları tavaya koyun. Bir süre karıştırmayın. Suyunu salmaya başlayınca karıştırın. Ben seramik tava kullandım ve yağ koymadım bu aşamada. Manbtarlar suyunu çekene kadar bu tavada pişirilmeli. Başka bir tavaya kuşbaşı doğranmış gögüs etini koyun. Gögüs eti kuru ve yağsız olduğundan bir miktar sıvı yağ koyabilirsiniz. Gögüs etlerinin rengi değiştiğinde suyunu çekmiş mantarların olduğu tavaya alın. Gögüs etlerini pişirdiğiniz tavaya sızma zeytinyağının yarısını koyun ve soğanı bu tavada kavurun. Daha sonra ince kıyılmış yeşil biberleri, kıyılmış sarımsağı  ve iri doğranmış kırmızı biberleri tavaya alın iyice kavurun. Salçayı da bir süre bu malzeme ile kavurun ve en son domatesi koyup 1-2 dk pişirin. Tavamızın birinde mantar ve piliç diğer tavada da kavrulmuş soğan biber ve sarımsak olmalı. kalan sıvı yapı da mantarlı tavaya koyun. Kırmızıbiber, karabiber ve kimyonu piliçlerin olduğu yere aktarın. tuzunu en son koyacağız.
Şimdi soğanların olduğu tavayı mantar ve piliçin olduğu tavaya boşaltın. Her iki malzemeyi iyice karıştırın artık tuzunu ayarlayabilirsiniz. Bu miktarda bir malzeme için 1 çay kaşığı dolusu tuz yeterli olur ama siz temkinli olun. Tüm malzemeleri 1-2 dk ocakta tutun. Daha sonra fotografta görüldüğü gibi bir toprak tepsiye yemegimizi boşaltalım. 1 tatlı kaşığı tereyağını fındık büyüklüğünde parçalar halinde tepsinin üzerine koyalım. Fırını 200 dereceye ayarlayıp 15 dk pişirelim. Tepsiyi fırından çıkarıp kalınca dilimlenmiş kaşar peynirini koyalım. tekrar fırına koyalım (fırını çalıştırmaya devam etmenize gerek yok fırının iç ısısı kaşarı eritmeye yeterlidir). Sıcak sıcak masaya tepsimizi koyalım ve servisi herkes kendileri yapsın. Toprak tepside olduğundan daha doğal bir sunum olur. Ayrıca ekmeğinizi tepsinin altındaki lezzetli suya da bandırabilirsiniz boylece. Yanında pirinç pilavı çok iyi gider.  125 ml lik bir küçük su bardağı dolusu pirinçle az miktarda pilav yapabilirsiniz 4 kişi için.

Afiyet olsun:-)

17 Şubat 2014 Pazartesi

ACILI EKMEK-SALÇALI POGACA VE MANTARLI POGACA

3 FARKLI TARİF GİBİ AMA TEK TARİF:)
 


MALZEME
HAMUR MALZEMESİ
2 yumurta birisi içine diğerinin beyazı hamur içine sarısı üzeri için ayrılacak
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı un
10 gr (1 küçük paket kuru maya)

hamuru yoğurun ve hacminin 2 katı oluncaya kadar kabarmasını bekleyin
hamuru söndürmeden avucunuza ceviz buyukluğunde alıp açın
eğer acılı ekmek veya mantarlı ekmekcik yapacaksanız yağlı kağıt döşenmiş tepsiye açtığınız hamurları dizin. malzemeyi üstüne koyun. eğer salçalı ekmek yapacaksanız hamura 1 çorba kaşığı salca ekleyip yoğurun. poğaça içine peynir koyup uclarını kapatıp yuvarlak şekil verin.
ekmekciklerinizin üzerine yumurta sarısını sürün..

acılı ekmek için malzemeler:
bu miktarda bir hamur için :
1 soğan incecik kıyılacak
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı acı pul biber
zeytinyağ,1 tatlı kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı susam
1 cay kaşığı çörekotu
2 çorba kaşığı ezilmiş beyaz peynir, lor da olabilir

yapılışı:
tavayı kızdırın
zeytinyağını koyun ve soğanı pişirin
tereyağını ekleyip salçayı koyun
en son kalan tüm malzemeyi koyun ve bu içi ekmeklerin üzerine yayın yaklaşık ekmek başına 1 tatlı kaşığı yeterlidir. 170 derecede 25 dk pişirin.

mantarlı iç
mantarlı iç için ben mantarların sap kısımını kullanıyorum. bunun nedeni mantarların bas ksımını başka bir yemek için kullanmış olmam..sapları da bu şekilde değerlendirmiş oluyorum.
mantar sapı (10 adet kadar)
tereyağ
1 soğan
karabiber
tuz
kaşar dilimleri

..mantar saplarını incecik kyın. tavayı kızdırın tereyaında mantarları soteleyin. soğanı koyun ve iyice kavurun. karabiber ve tuzunu ekip ocağın altını kapatın. harcı yumurta sürülmüş  ekmekciklerin üzerine yayın. 170 derecede 20 dk pişirin. fırından çıkarıp kaşar dilimlerini uste koyun. tekrar fırına koyun ve fırının ısısıyla kaşarlar eriyinceye kadar bekleyin. fotoğraftaki gibi bir goruntu alacaksınız. afiyet olsun.







Powered By Blogger
Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et