28 Aralık 2014 Pazar

Gül poğaça


Malzeme:
5-6 bardak un (2 su bardağı tam buğday unu, 3 su bardağı beyaz un)
2 yumurta
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı elma sirkesi
1,5 çorba kaşığı kuru maya
Poğaça içi için beyaz peynir (200 g kadar)

yapılışı :
Unu derin bir kaba eleyin. Başka bir kapta ılık süt, şeker ve mayayı karıştırın. 10 dk bekletin ki maya kabarsın. Una mayayı ve diğer malzemeleri koyun ancak yumurtanın birinin sarısını üste sürmek üzere ayırın. Hamuru yoğurun. 5 su bardağı un ele yapışan bir hamur yaparsa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Hamurunuz ele yapışmamalı. Hamuru 30 dk mayalanması için bekletin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparın. Daire şeklinde açın. 4 kısımdan kesin ve ortaya beyaz peynir koyun. Her parçayı ortaya doğru birleştirin. en son en dış parçayı poğaça altına birleştirin. Ayırdığınız yumurta sarısına 1-2 damla zeytinyağı koyun ve poğaçaların üzerine sürün. 180 derecede 20 dk pişirin. Bu şekilde tamamını bitirin. Afiyet olsun.



Trileçe tatlısı


Malzeme:
5 yumurta
2 su bardağı un
1 su bardağı mısır nişastası
1.5 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbet:
1 lt süt
1/2 su bardağı şeker
400 ml krema
150 gr süttozu

üst krema:
1 paket kakaolu puding
750 ml süt

YAPILIŞI:
Önce şerbeti hazırlıyoruz. şerbet malzemesini bir tencereye koyun ve karıştırarak kaynatın 1 taşım kaynaması yeterlidir. Şerbetinizi soğumaya bırakınızç

Keki hazırlayalım. Yumurtaların sarısı ile beyazını ayırın. Beyazı yüksek devirde köpük köpük olana kadar çırpın. Kar gibi olunca şekeri ekleyin ve çırpmaya devam edin. Yumurta sarısını da 1-2 çırpın ve sonra beyaza ekleyin ikisini karıştırınca iyice mikseri kapatın ve bir süzgeç ile un,nişasta, vanilya ve kabartma tozunu yumurtaya eleyin. Spatula ile çevire çevire unu yumurtaya yedirin. Dikdörtgen borcamı yağlayın. Keki borcama dökün. 160 derecede 30-40 dk pişirin. Kekiniz biraz soğuyunca dilimleyin. Soğuk şerbeti ılıyan keke dökün. Dolaba koyun ve 3-4 saat soğutun. Pudingi sütle pişirin ve soğutun. Dolapta iyice soğuyan tatlınızın üzerine dökün. İsterseniz en üste Hindistan cevizi serpin ve 2 saat daha soğutun. Afiyet olsun.

13 Aralık 2014 Cumartesi

Susamlı Simit




Malzeme
5 su bardağı un (2 su b. beyaz 3 su b. kepekli un)
1 paket tereyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta bütünü
1 yumurta beyazı
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 paket susam

Yapılışı
unu bir kaba alın susam ve yumurta beyazı hariç tüm malzemeyi una ekleyin. iyice yoğurun. bir kapta yumurta beyazını çırpın. bir tabağa susamı alın. hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparın simit şekli verin önce yumurta beyazına sonra susama bulayın. fırın tepsisine dizin. 180 derecede 20 dk pişirin. Afiyet olsun:)

Portakallı Islak Kek



Kek Malzeme
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı tereyağ
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 portakalın kabuğu incecik rendelenecek
1 su bardağı portakal suyu
1 tatlı kaşığı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 paket Hindistan cevizi

Yapılışı
Portakal kabuğunu rendeleyin. 1 su bardağı şeker ve yumurtayı kaba alın. vanilyayı ekleyin. çırpıcı ile 5 dk çırpın. süt ve erimiş yağı koyun. kabartma tozunu da ekleyin çırpın. unu koyup fazla karıştırmadan iyice karıştırın. Kare veya dikdörtgen kalıba keki dökün. 170 derecede 25 dk pişirin. kek fırında çıkınca kare dilimleyin. portakal suyuna 1 tatlı kaşığı şekeri eritip koyun. kek ılıyınca portakal suyunu dökün tüm keke. 5 dk bekleyin. 1 tabağa 1 paket Hindistan cevizini dökün. dilim keklerin her yerini hindistan cevizine bulayın ve kenara alın. soğutup servis yapın. Afiyet olsun:)

Etli Bamya





Malzeme
200 gr kuşbaşı doğranmış kırmızı et
300 gr temizlenmiş bamya
2 adet kabuğu soyulmuş ve minik doğranmış domates
1 soğan
1 avuç haşlanmış nohut
1 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı kuru nane
zeytinyağı
tuz
2-3su bardağı kaynar su

Yapılışı:
Bamyaları temizleyin yıkayın kurulayın. soğanı incecik doğrayın. tencereye yağı alın, eti koyun ve kavurun. soğanı ete ekleyip kavurmaya devam edin. bamyayı ekleyin ve biraz daha kavurun. 1 tatlı kaşığı biber salçasını koyun, domatesleri ekleyin ve nohutu da tencereye alın. Suyunu ekleyin kıvamı az sulu olmalı. Su az gelirse ekleyin. Bamyalar pişince küçük bir tavada biraz zeytinyağında naneyi kavurun 1 limonun suyunu ekleyin bir taşım kaynatın ve yemeğe ekleyin. Kabaca karıştırın ve ocağı kapatın. Pirinç pilavı ve ayranla servis yapabilirsiniz. Bu yemeğinizi etsiz yaparsanız garnitür veya soğuk zeytinyağlılar kategorisinde et yemekleriyle servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun:)

4 Aralık 2014 Perşembe

Hindi Güveç



Malzeme

750 g mantar

750 g hindi

1 adet sogan

1tatli kaşığı salça

2 domates, kabuğu soyulmuş ve küçük doğranmış olacak

Karabiber, tuz

1 cay bardagi kasar rendesi

1 çorba kaşığı terayağ

4 adet toprak güveç,



Yapılışı

Mantari güzelce yıkıyoruz. İncecik doğruyoruz. Üzerine birkaç damla limon sıkabilirsiniz. Bu şekilde bir wok tavaya alalım. Tavaya yağ koymuyoruz mantar kendi suyunu çekene kadar mantarları pişiriyoruz. Mantarlar suyunu çekince 1 tatlı kaşığı kadar tereyağ ve biraz da karabiber ekleyip 1-2 dk ocakta tutalım ve kapatalım ocağı.



Başka bir tavada sotelik (minik minik) doğradığımız hindiyi sıvıyağ koyup pişirelim. Tavya incecik doğradığımız soğanı da koyup birlikte soteleyelim. Biraz karabibier serpiyoruz ve 1 tatlı kaşığı da salça koyuyoruz. Domatesleri de ekleyin. 2-3 dk kavurup kapatıyoruz.

1 parca tereyağı 4 adet güvece paylaştırarak koyalım. Mantari guvec tabanına koyuyoruz.

Ustune hindiyi koy en uste de kasar rendesini koy (resimdeki gibi görünecek) ve fırında 200 derecede 15 dk pişirin. Ayranla ve pilavla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun

Powered By Blogger
Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et