19 Ocak 2015 Pazartesi

Portakallı Kereviz

Portakallı Kereviz
Malzeme (4 porsiyon):
2 adet büyük kereviz (saplarıyla birlikte 850 g)
3 adet büyük boy patates
2 adet orta boy havuç
2 adet orta boy soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
3 çay kaşığı tuz
4 çay kaşığı şeker
2 adet limonun suyu
3 adet portakalın suyu
1 su bardağı sıcak su

Yapılışı:
Tencereyi ısıtın. Kerevizi soyun, yıkayın ve irice dilim dilim doğrayın. Derin bir kapta 2 limon suyu ile iyice karıştırın. Havucu soyun ve irice doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın. Patatesi soyun yukayın ve 1 cm genişiğinde irice doğrayın.

Zeytinyağını tencereye alın önce havucu sonra yemeklik doğranmış soğanı kavurun. Ardından kerevizleri ekleyin ve biraz daha karıştırın. Patatesi de ekleyin. Portakal suyu ılık suyu tencereye koyun. Tuz ve şekeri de ekleyin. Kereviz ve patatesler pişene kadar (yaklaşık 20 dk) kısık ateşte pişirin.

Bu yemek soğuk yenen ve sevilen bir zeytin yağlıdır. Ana yemek olarak tüketileceği gibi kalabalık ortamlarda ikramlık zeytinyağlı olarak sunulabilir.

Afiyet olsun:)

Ispanaklı Rulo Börek

Ispanaklı Rulo Börek
Malzeme:
5 adet hazır yufka
2 bağ ıspanak
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı tereyağ
zeytinyağı
tuz

yufkaları ıslatmak için:
1 su bardağı soğuk süt
yarım çay bardağı zeytinyağı
2 yumurta birinin sarısı ayrılacak, 2 beyaz ve 1 sarı çırpılacak

Yapılışı:
Ispanağı bağından çıkarın köklerini kesin kabaca yıkayın sonra büyük bir kaba su doldurun sirke dökün bu suya..ıspanakları bu su içinde 10-15 dk bekletin ve sonra iyice yıkayın. Ispanaklar suyunu çekerken soğanı yemeklik doğrayın zeytinyağında kavurun biber salçasını ve tereyağı, karabiber tuzu ekleyin. Ispanakları incecik doğrayın. Bu kavrulmuş soğanı çiğ haldeki doğranmış ıspanağın üzerine dökün ve elinizle mıncıklayarak iyice karıştırın.

Yumurta süt ve yağı bir kenarda çırpın ve sos gibi bir kıvamda hazırlayın. Yufkayı bütün halde resimdeki gibi tezgaha serin. Sostan 1-2 çorba kaşığı alıp yufkaya dökün ve iyice her yere özellikle kenarlara gelecek şekilde yufkanızı ıslatın.

Ispanaklı karışımı tek kat olan yufkanın ortasına koyun kenardan başlayarak rulo halinde sarın. En son uçları da ıslatın ve geriye doğru katlayın. Katlanmış kısım alta gelecek şekilde büyük fırın tepsisine dizin.

5 yufkayı bu şekilde hazırlayın. önceden ayırdığınız bir yumurta sarısını az zeytinyağıyla çırpın ve böreğin üzerine sürün. İsterseniz susam veya çörekotunu serpin. Böreklerinizi 5 cm genişliğinde kesin. 200 derecede 25 dk üstü kızarana kadar pişirin. Bu çok lezzetli böreği ikram ettiğiniz herkes çok beğenecek.

isteğe göre ilaveler: Ispanak içine sucuk koyabilirsiniz. Kavrulmuş 100 g kıyma koyabilirsiniz. Yine iç kısma lor peyniri koyabilirsiniz. Yağ olarak tahin konulabilir.

Powered By Blogger
Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et