Tarifi internetten : (bizimkuzine.blogspot.com)
LAZ BÖREK YUFKASI MALZEMELERİ
1 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı süt
1 çay kaşığının ucu ile kabartma tozu
aldığı kadar un
Hepsi yoğurularak kulak memesi kıvamında hamur yapılır ve 8 bezeye ayrılır. Baklava yufkası inceliğinde (şöyle diyelim arkasından gazete okunabilir incelikte) açılır.
LAZ BÖREĞİ KREMASI
5 kg süt
6 yumurta
1 su bardağı un
2 su bardağı şeker
Orta sıcaklıkta ateşte sürekli karıştırarak krema yapılır. Krema diğer kremalar gibi pişirilmiyor, annemin tabiri ile parmak yanmayacak kadar olduğunda (diğer kremalar gibi göz göz olmuyor) altı kapatılır hiç üzeri kaymaklanmadan ve soğumadan börek hazırlanır (annesinden öyle öğrenmiş)
LAZ BÖREĞİ YAPILIŞI
Fırını 220 derecede önceden ısıtalım.
Açılan yufkaların 4 tanesi aralarına eritilmiş tereyağ sürülerek tepsiye yerleştirilir. (Yufkalar; tepsinin etrafına sarkmalı, kesmeyin)
Arasına hazırlanan krema aktarılır. Bu aşamada krema tepsiye aktarılırken yufkaların yırtılmaması için, bir kaşığın tersini tutarak, hızını kestik. (bu nedenle bu aşamanın fotoğrafı yok)
Tepsiye aktarılan muhallebinin üzerine 1 kaşık toz şeker ve 2 kaşık yoğurt gezdirilir. (bunun nedenini sormayın bende anlayamadım ama kremanın kesilmesini sağlamak için yapılıyor olabilir) bu kadar güzel oluşunun nedeni de bu sanırım.
kalan 4 yufkada ayni şekilde aralarına eritilmiş tereyağ gezdirilerek, üzerine sırası ile konulur.
Tepsinin üzerine tereyağ gezdirilerek, önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilir.
Daha sonra fırının sadece alttan ısıtması sağlanarak yaklaşık 10 dakika altı pişirilir. (Üzeri çok çabuk kızarıyor, altını bir süre daha pişmesi gerekiyor)
Fırından çıkarılır ve yanlardan sarkıtılan yufkalar kesilir.
Not : Dileyen kremanın üzerine karabiber ekleyebilir. Yöre özelliği.
ÜZERİ İÇİN ŞERBET
2 kaşık toz şeker
1 kaşık tereyağ (parlaklığını sağlamak içinmiş)
2-3 kaşık su
Şeker ve yağ su ile eritilerek bir taşım kaynatılır. Fırından çıkarılanLaz böreğinin üzerine kaşık ile gezdirilir.
1 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı süt
1 çay kaşığının ucu ile kabartma tozu
aldığı kadar un
Hepsi yoğurularak kulak memesi kıvamında hamur yapılır ve 8 bezeye ayrılır. Baklava yufkası inceliğinde (şöyle diyelim arkasından gazete okunabilir incelikte) açılır.
LAZ BÖREĞİ KREMASI
5 kg süt
6 yumurta
1 su bardağı un
2 su bardağı şeker
Orta sıcaklıkta ateşte sürekli karıştırarak krema yapılır. Krema diğer kremalar gibi pişirilmiyor, annemin tabiri ile parmak yanmayacak kadar olduğunda (diğer kremalar gibi göz göz olmuyor) altı kapatılır hiç üzeri kaymaklanmadan ve soğumadan börek hazırlanır (annesinden öyle öğrenmiş)
LAZ BÖREĞİ YAPILIŞI
Fırını 220 derecede önceden ısıtalım.
Açılan yufkaların 4 tanesi aralarına eritilmiş tereyağ sürülerek tepsiye yerleştirilir. (Yufkalar; tepsinin etrafına sarkmalı, kesmeyin)
Arasına hazırlanan krema aktarılır. Bu aşamada krema tepsiye aktarılırken yufkaların yırtılmaması için, bir kaşığın tersini tutarak, hızını kestik. (bu nedenle bu aşamanın fotoğrafı yok)
Tepsiye aktarılan muhallebinin üzerine 1 kaşık toz şeker ve 2 kaşık yoğurt gezdirilir. (bunun nedenini sormayın bende anlayamadım ama kremanın kesilmesini sağlamak için yapılıyor olabilir) bu kadar güzel oluşunun nedeni de bu sanırım.
kalan 4 yufkada ayni şekilde aralarına eritilmiş tereyağ gezdirilerek, üzerine sırası ile konulur.
Tepsinin üzerine tereyağ gezdirilerek, önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilir.
Daha sonra fırının sadece alttan ısıtması sağlanarak yaklaşık 10 dakika altı pişirilir. (Üzeri çok çabuk kızarıyor, altını bir süre daha pişmesi gerekiyor)
Fırından çıkarılır ve yanlardan sarkıtılan yufkalar kesilir.
Not : Dileyen kremanın üzerine karabiber ekleyebilir. Yöre özelliği.
ÜZERİ İÇİN ŞERBET
2 kaşık toz şeker
1 kaşık tereyağ (parlaklığını sağlamak içinmiş)
2-3 kaşık su
Şeker ve yağ su ile eritilerek bir taşım kaynatılır. Fırından çıkarılanLaz böreğinin üzerine kaşık ile gezdirilir.
2 yorum:
Emelcim hoşgeldin tekrar.
Şu laz böreğini yemeden ölürsem gözüm açık gidecek.
Birde şu kuymak denilen şeyi bir kere yemiştim çok çok gençtim o zamanlar.Ama hala tadı damağımda.Cesaret edebilsem evde deniyecem ama ya beceremessem.
Çok güzel bir tarifmiş canım geçenlerde bahsetmiştik güzel bir laz böreği tarifi bulsak da yapsak diye :)))Ellerine sağlık.
Sevgiler,
Evren
Yorum Gönder