10 Aralık 2007 Pazartesi

Tarhana Çorbası



Soguk bir Adana gününde iyi akşamlar. İrem ve Pelin nihayet tarhanayı severek yediler, çok lezzetlidir bilirsiniz tarhana çorbası ama nedense benim ikizler sevememişlerdi. Bu akşam evimizde tarhana çorbası vardı. kayınvalidemin hazırladığı tarhanayı dün akşamdan ısladım. Salonumuzdaki masayı hazırladık, kızlarımda yardım ettiler, masada tarhanayı yerken hayyaller kurduk. Bir dağ evimiz olacaktı. Şöminemiz yanarken biz tarhana çorbası içecektik. Dışarısı soguk ve yağmurlu olacaktı. Yemek sonrasında ben kitabımı alıp şömine karşısında minder üstüne kurulacaktım. Pi ise resim vs yapacaklardı. Babaları da TV izleyecekti:) Hayallerimiz sona ererken yemeğimiz de bitti. Sıra geldi sizinle sıcacık kış gecelerini çağrıştıran tarhana çorbasını paylaşmaya:)
Eveet, biz çorbamıza gelelim. Tarhana çorbası çukurova bölgesinde diğer bölgelerden farklı olarak irice hazırlanır. Döğme buğday ve yogurtla hazırlanır. Avuç içerisinde sıkılır ve iri iri kurutulur. Bu nedenle de taneli bir çorbadır. Kahramanmaraş ve Gaziantep taraflarlarında da tarhana meşhurdur ancak un gibi ufalanmış haldedir.
TARHANA ÇORBASI

Malzeme (6 kişilik)
2 su bardağı taneli tarhana
1 çay bardağı önceden haşlanmış nohut
5 adet sarmısak
et suyu
zeytinyağı
1 çorba kaşığı kuru nane,
biber salçası
Tuz

Yapılışı
Tarhana bir gece onceden ıslanır, yumuşamış tarhananın suyu süzülür. Tarhananın üstüne çıkacak kadar et suyu eklenir (kıvamı siteğe göre ayarlananmalıdır ancak çok sulu güzel olmaz). Tarhana ve pişmiş nohut bir arada haşlanır. Bir tavada dövülmüş sarımsak, biber salçası, kuru nane zeytinyağıyla kavrulur ve çorbaya eklenir. Bir taşım kaynatıp ateş kapatılır.
Birlikte: Turp, tere, çıtır ekmek.
Afiyet olsun:)

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Selam, Emel hanımcım,
bloğunuzu açınca a bir de ne göreyim tarhana çorbası,çok güzel görünüyor, elinize sağlık. bende akşamdan ıslamıştım bugün eve gidince yapacağım inşallah, ama ben nohut koymuyorum, bugün sizin yaptığınız gibi deneyeyim bir diye düşündüm. İnşallah bizimkiler de severler.
Şimdiden canım istedi,

değişik tariflerinizi bekliyorum ve takipteyim, kolay gelsin

Adsız dedi ki...

emelcim siten hayirli olsun, pek bir guzel gorunuyor hersey. sicacik ev kokmakta!

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) dedi ki...

tesekkurler Nimet hn, sizin tarifler de muhtesem onlari tatmak daha da guzel:)

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) dedi ki...

aslicim tasekkurler, yakinda ikizler icin arsivimde tariflerimi de bulup koymayi dusunuyorum..ah bir de vakit yetse:)

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık
çok nostalji kokuyor
hemen yapacağız
ersin@hatice
diyarbakır

Powered By Blogger
Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et