29 Ağustos 2009 Cumartesi

Laz Böreği








Laz böreği, bayıldığım bir tatlı..nefis !!
Tarifi internetten : (bizimkuzine.blogspot.com)
LAZ BÖREK YUFKASI MALZEMELERİ
1 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı süt
1 çay kaşığının ucu ile kabartma tozu
aldığı kadar un
Hepsi yoğurularak kulak memesi kıvamında hamur yapılır ve 8 bezeye ayrılır. Baklava yufkası inceliğinde (şöyle diyelim arkasından gazete okunabilir incelikte) açılır.

LAZ BÖREĞİ KREMASI
5 kg süt
6 yumurta
1 su bardağı un
2 su bardağı şeker
Orta sıcaklıkta ateşte sürekli karıştırarak krema yapılır. Krema diğer kremalar gibi pişirilmiyor, annemin tabiri ile parmak yanmayacak kadar olduğunda (diğer kremalar gibi göz göz olmuyor) altı kapatılır hiç üzeri kaymaklanmadan ve soğumadan börek hazırlanır (annesinden öyle öğrenmiş)

LAZ BÖREĞİ YAPILIŞI
Fırını 220 derecede önceden ısıtalım.
Açılan yufkaların 4 tanesi aralarına eritilmiş tereyağ sürülerek tepsiye yerleştirilir. (Yufkalar; tepsinin etrafına sarkmalı, kesmeyin)
Arasına hazırlanan krema aktarılır. Bu aşamada krema tepsiye aktarılırken yufkaların yırtılmaması için, bir kaşığın tersini tutarak, hızını kestik. (bu nedenle bu aşamanın fotoğrafı yok)
Tepsiye aktarılan muhallebinin üzerine 1 kaşık toz şeker ve 2 kaşık yoğurt gezdirilir. (bunun nedenini sormayın bende anlayamadım ama kremanın kesilmesini sağlamak için yapılıyor olabilir) bu kadar güzel oluşunun nedeni de bu sanırım.
kalan 4 yufkada ayni şekilde aralarına eritilmiş tereyağ gezdirilerek, üzerine sırası ile konulur.
Tepsinin üzerine tereyağ gezdirilerek, önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilir.
Daha sonra fırının sadece alttan ısıtması sağlanarak yaklaşık 10 dakika altı pişirilir. (Üzeri çok çabuk kızarıyor, altını bir süre daha pişmesi gerekiyor)
Fırından çıkarılır ve yanlardan sarkıtılan yufkalar kesilir.
Not : Dileyen kremanın üzerine karabiber ekleyebilir. Yöre özelliği.

ÜZERİ İÇİN ŞERBET
2 kaşık toz şeker
1 kaşık tereyağ (parlaklığını sağlamak içinmiş)
2-3 kaşık su
Şeker ve yağ su ile eritilerek bir taşım kaynatılır. Fırından çıkarılanLaz böreğinin üzerine kaşık ile gezdirilir.

Mısır Ekmeği



İşte sevdiğim bir lezzet Karadeniz'de: Mısır ekmeği, harika bir tadı var, azıcık sert ama çok leziz
Karadeniz insanı bir avuç toprağı olsa mısır ekiyor, mısırdan ekmek yapıyor, yemeklerde bizim un yerien kullandığım yer yerde kullanıyorlar..örneğin balığı mısır ununa bulayıp pişiriyorlar vs vs vs
Mısır ekmeğinin tarifini bilmiyorum ama görüntü çok cezbedici..diğer ekmek türleri de (Trabzon ekmeği olarak bilinen türü..) onlar da çok lezzetli..bu konuda iddialı Karadeniz'li..yarışmalar yapılıyor en lezzetli ekmek yapan fırına ödül veirliyor
velhasıl ekmek yemeye doyamadık..

Karalahana Çorbası


Karadeniz'de yediğim ve yadırgadığım tatlardan biri daha karalahana çorbası. Adana'lıların baharat aroması güçlü salça ağırlıklı yemeklerine alışmışlığın sonucu diyelim:-)

İkiz annesi Serap'dan aldığım tarif aşağıda..tarif ikizanneleri google grupta yayınlanmıştır.

"karalahanaları iyice yıkayıp, ince ince doğruyorsun. ve sıcak suyla birazcık yumuşayıncaya kadar haşlıyorsun. suyunu süzdürüp suyu dök, lahanaları bir kabın içine al. sonra yemeği pişireceğin tencerenin dibine biraz tereyağı biraz zeytinyağında kavur , içine lahanaları at hafifçe çevir. büyükçe bir kase daha önceden pişirilmiş kuru barbunya veya pişirilmemiş taze barbunya(derin dondurucudan çıkmış olabilir) ekle, varsa yazdan kalma haşlanmış mısır( dondurucudan ) veya konserve mısır ekle...içine çorba miktarı kadar sıcak su ekle. tuzunu ayarla buraya kadar klasik, burdan sonra çeşitleme başlıyor (isteğe göre değişir) içine 1 adet kurutulmuş kırmızı biber atılabilir, 1 adet kemik atılabilir. veya et suyu koyulabilir. en son barbunyalar pişince yeteri kadar pişmiş demektir. bir bardak soğuk suda 2 kaşık mısır ununu aç, yavaşça haşlamanın içine karıştır. 1 taşım kaynayınca çorba hazır demektir. tuzunu ayarla.."

Serap'a teşekkürler..(Bu kısım 05.12.2010 da eklenmiştir)

tarifi internetten (http://www.lezzetler.com/)

Malzeme: 1 kg karalahana 6 bardak su 1 bardak mısır yarması 1 bardak barbunya fasulye 1 kahve fincanı yağ 1.5 bardak mısırunu tuz Yapılışı: Fasulyeyi kaynatıp suyunu süzün, lahanaları sıcak suda haşlayıp ince ince doğrayın. Tencereye, su, lahana, mısır yarması ve mısır ununu sırasıyla ilave edin. Karıştırarak pişirin ve fasulyeyi ilave edin. Yağı ilave edip tuz ile birlikte 30 dakika pişirin.

Kaygana


Kaygana benim ve çocuklarımın çok sevdiği akıtma veya krep diye bildiğimiz bir sütlü hamurişi. Benim yediğim karalahanalı kaygana idi ama aşağıda internetten kabaklı tarifi buldum. hoşuma gitti. Beğendim. Ana yemek öncesi sunulan bir karadeniz klasiği..kaygana..

Malzemeler (http://www.nefisyemektarifleri.com/kaygana-tarifi/)
1 adet orta boy kabak1 bardak süt1 adet yumurta1,5 çay kaşığı kadar tuzbir fiske karbonat (çok koymayın tadını bozar) ya da bir fiske kabartma tozualdığı kadar un
Hazırlanışı
Derin bir kapta kabağı rendeleyin. Üzerine yumurtayı kırıp şöyle bir karıştırın. Sütü koyun karıştırın. Üzerine unu,tuzu ve karbonatı koyun ve kek kıvamına gelinceye kadar kaşıkla karıştırın. Orta boy bir tavayı her seferinde 1 tatlı kaşığı sıvıyağ ile yağlayın. 1 kepçeden az bu karışımdan koyun ve yaydırın. Bir tarafı güzelce kızarınca diğer tarafını da çevirip pişirin. Her biri için aynı işlemi tekrarlayın. Afiyet olsun.

Pazı Kavurma







Karadeniz yemeklerinde revaçya olan ve benim de yediğimde beğendiğim bir tat : pazı kavurma
Rize'nin Hadırnebi yaylakentinde akşam yemeğinde yemiştik.

Tarifi oldukça basit, pazı tereyağında veya zeytinyağında kavurulur, istenirse bir soğan ve sarımsak ince doğranıp kavurmaya eklenir. Üzerine bir kaşık sarımsakla tatlandırılmış süzme yoğurt konur..hafif ve lezzetli, ana yemek sunulmadan önce sofraya getirilir.






Mısır Çorbası



Karadeniz gezimizde tadını azıcık yadırgadığım ama yaza uygun hafif bir çorba


Sümela Manastırına giderken uğradığımız mesire yerinde yedik. haşlanmış mısır üzerine bir kaşık yoğurt konuyor. Tuzu az ve soğuk yeniyor


Sumela Manastırı



Muhlama

Karadeniz gezimiz'in çamlıhemşin yolundaki dere restoranda ilk kez yediğim tadına doyamadığım muhlama (mıhlama veya kuymak da diyorlar)

NEFİSTİ..

Kaymak veya terayağı, lif lif açılan kaşar benzeri peynir ve mısır unu ile yapılan bir kahvaltılık..ağır gelir sanıyorsunuz hani tereyağ yoğun ya..hayır hiç öyle değil..bayıldık

internette bir tarif buldum (www.yoremizden.com)
200gr. tereyağı ( tereyağını Mehmet Zeki hocanın anneciği elleriyle yaptı. Halis muhlis köy tereyağı )
2 su bardağı mısır unu
3 su bardağı su
Yarım kg. telli peynir ya da eritme peynir ya da yayla peyniri (beyaz peynir,lor, ezine gibi peynirleri kullanmayın.)
Powered By Blogger
Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et