17 Şubat 2015 Salı

Etli topalak çorbası

Malzeme (4-5 kişilik)
  • 1 kase kadar İçli köfte tarifiyle hazırlanacak bulgurlu hamur
  • 1 adet kuru soğan incecik doğranacak
  • 2 adet kabuğu soyulmuş ve ince doğranmış domates (ben yazdan yaptığım domates konservemi kullandım)
  • 250 g kuşbaşı haşlanmış kuzu eti
  • 1/2 lt et suyu
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı acı pulbiber
  • karabiber
  • kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ

Yapılışı
Hamurdan fındık büyüklüğünde parça koparın ve avuç içinde bilya şekli verin tüm hamuru bu şekilde hazırlayın. Bu kısım biraz zahmetli ama çocuklarınız en çok da bu minik bilyaları yemeyi sevecektir. O nedenle emeğe değer:) Bu bilyaları hazırlayıp bir tepside buzluğa atabilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzdolabının içinde 1 gün bekletip çözündürüp kullanabilirsiniz.

kuzu etini 1,5 saat kısık ateşte haşlayın. Bu iş bittiğinde yarın lt et suyu ve 1 kase kadar kuşbaşı doğranmış et çıkmalı.

1 soğanı incecik minicik yemeklik kıyın. Tavada zeytinyağında kavurun. Sonra domatesi ve salçayı ekleyin. Kavurun. Baharatları ekleyin. Bulgurlu minik bilya köfteleri koyun, tuzu ekleyin. Et ve etsuyunu da koyun ve kaynamaya bırakın. 20 dk kadar çorbanızı pişirin. Çorba piştiğinde  1 tatlı kaşığı tereyağda kıyılmış sarımsağı, kuru naneyi hafif kavurun (10 sn kadar) limon suyunu da koyun ve çorbaya ekleyin.

Kış günlerinin bu nefis çorbasını mutlaka deneyin çok lezzetlidir. Çocuklar da çok severler hatta benimki gibi yemek konusunda çok uğraştırmış çocuklar bile sever diye düşünüyorum. tek başına bir yemek olarak görülebilir.

Yanında kızarmış ekmek, turp ve tere çok iyi gider.
Afiyet olsun:-)


Hiç yorum yok:

Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et