1 Mayıs 2008 Perşembe

Kısır ve İstanbul Porselen


Kısır ve İstanbul Porselen

Hangisinden başlasam kısırdan mı İstanbul porselenden mi? İstanbul porselen Sümerbank mağazalarının devletin elinden olduğu dönemlde 80 parça 12 kişilik yemek takımı olarak satılırken ilköğretim okul müdürü babam tarafında evimize getirildi..Oldum olası babam mutfak eşyası almayı sever..biz üç kız kardeşin birçok mutfak eşyası babamdan hediyedir. Yıl 1984..Kısırn altındaki porselen yemek tabağı ailemizin değer verdiği misaifrden misafire çıkan tabak..beni o günlere götürüyor..sizlerde de oluyordur..objelere anlamlar yükleriz..benim için bu porselen tabak çok ama çok mutlu bekarlık günlerimi ailece geçirdiğimiz günleri hatırlatıyor. Bu tabakları kullandığımızda özene bezene yıkar kurular dikkatlice yerine yerleştirirdik. Şimdi nefis pırıl pırıl bembeyaz porselenler var raflarda..bu zamanın asilzadesi şimdi günlük yemek takımı haline geldi. Benim gözümde halen asilzade..

Kısırı annemde yaptık. Günlük kullanılan bu İstanbul porselen tabaklarda servis ettik.


Kısır
kişi başı 1 çay bardağı olacak şekilde ince köftelik bulgur
bu tarifimiz 8 kişilik
malzeme
8 çay bardağı ince köftelik bulgur
5 su bardağı kaynar su
1 bag yeşil soğan
1 bag maydonoz
1 bağ taze nane
4 adet orta boy kabukları soyulmuş domates
1 adet orta boy salatalık (kısır içine)
istenirse 1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
midede gaz porblemi yaşayanlar için 1 çay kaşığı kimyon
1 çay bardağı zeytinyağı

Kısır yanına
marul yaprakları (bütün halde)
domates
salatalık
turşu
haşlanmış üzüm asma yaprağı
ekmek
ayran

Yapılışı :
Bulgur su ile ıslanır, üzeri kapatılır, suyunu çekene kadar beklenir.
Eğer kısıra kuru soğan koyacaksanız (çok güzel oluyor tavsiye ederim) ince yemeklik doğrayıp zeytinyaında kavurun. Biber salçasını da ekleyip kavurmaya devam edin. Ateş kapatın. Yeşil soğanın mümkün olduğunca yeşil kısımlarını da larak temizleyip incecik doğrayın. Maydanoz ve naneyi de iri iri doğrayın. Domatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Salatalığı da cacık yapar ki ince ince doğrayın. Kuru nane, kimyon tuz ve doğranmış malzemeleri soğanlı karışıma ekleyin. Limon suyunu ve nar ekşisini de ekledikten sonra iyice karıştırın. bu avcar (sos, karışım) ile bulguru karıştırın. Karıştırma işini elle yapmalısınız çünki yoğurma hareketi gerekmekte. Tüm malzemeleri birbirine yedirdikten sonra kısırımız servise hazırdır. Kısırın yanına yukarıdaki malzemelerden ekleyiniz. Mümkün mü bilmem ama İstanbul porselenle de servis yapınız..eğer kuru soğan koyamyacasanız yağ ile salçayı kavurup işlemi aynen uygulayınız. Afiyet olsun:-)
Not: Anneciğim seni çok seviyorum.

8 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Emel'cim bir haftadır gelip gidip yeni bir tarif var mı diye bakıyordum, sonunda kısıra kavuştuk :) Ellerinize sağlık, çok severim.. Kısır da beni hep çocukluğumda kutladığımız doğumgünlerine götürür, menünün vazgeçilmeziydi :)Sizin çiçekli tabağın çağrıştırdıklarına benzer anılarım var benim de, mesela rahmetli dedemden kalma minik pembe çiçekli porselen çukur tabak.. Manevi değeri çok büyük böyle eşyaların.. Kıymetini bilene..

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) dedi ki...

bloglarin en guzel tarafi bu sanirim, ortak bir konuda paylasimda bulunmak, asli senin yazılarının da ardında sıcacık duygu yuklu ve kalbi sevgi dolu bir kisilik saklı, bunu hissedebiliyorum, cok tesekkurler degerli yorumun icin, ben de sana ugrarım:)) simdi derse kacıyorum, sevgiler emel

sarımutfak-hande dedi ki...

ımmmm kısıra bayılırım acı acı nefis olur ellerine sağlık cnm
öptüm

Feyza Fidan dedi ki...

Emelcimmm, bayılırım kısıra, ara sıra aşeririm hemde :)) Üşenmez yapar yerim valla kaç tabak :))
Porselen tabağınızada tam anlamıyla vuruldum,çok ama çok şık..
Ellerinize sağlık hepinizin,
Öpüyorum seni canımcım...

Adsız dedi ki...

Emelciğim kısırı hiç sevmediğimden porselen tabak öykünü zevkle okudum..:)) hepimizin var öyle bir kaç tane özel tabağı çanağı demi canım.ellerine sağlık sevmem ama güzel görünüyo canım.
sevgiler.
sebilay.

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) dedi ki...

sebilaycigim neden sevmiyorsun uzuldum simdi senin icin :)) tesekkurler canim..benim bazi takintili objelerim var ..tek tuk yabaklar, altligi olmayan kahve fincanlari, yastiklar kupalar, toka bile var:)) sevgiler emel

Aybike Ceylan dedi ki...

Emel'cigim,

Oncrlikle ellerinize sgalik, ben hic yapmadim desem kisir, birgun denemek istiyorum. Tabak hikayende cok hos.

Sevgi ve selamlar, kizlarini opuyorum.

nagehan dedi ki...

Merhaba,

Ben kısıra bayılırım, ellerine sağlık canım...
Porselen tabak hikayesinide tebessümle okudum, bekarken annemin evindeki tabak çanaklar aklıma geldi.....

Sevgiler
Nagehan

Powered By Blogger
Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et