25 Mayıs 2008 Pazar

kabul günü-2 (4 çeşit pasta)




Haftasonu, cumartesi günü üniversiteden hem benim hem de kızlarımın arkadaşları bize geldiler. Üç akademisyen kadın ve 4 çocuk çok güzle bir öğleden sonrası geçirdik. Kabul günü kıvamındaki bu toplantımızın menüsü dört çeşit pastaydı.
Menü:
Tuzlular
Dereotlu peynirli kek
Ispanaklı börek
Tatlılar
Çilekli kremalı bisküvili soğuk pasta

Çocuklara ayrıca
Çikolatalı puding
çilek
muz
süt+mısır+kakaolu mısırlı pirinç + yulaf şeklinde cornflakes
Kakaolu limonlu kek daha önce yaptığım kek tarifimle aynıdır. Dereotlu peynirli kek ise, Aslı'nınkine benzer ancak içinde limon suyu olan bir başka tarif.:
Dereotlu peynirli kek:
3 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
2 su bardağı un
1 küçük kalıp peynir
yarım bağ dereotu
yarım bağ maydonoz
1 paket kabartma tozu
1/2 limonun suyu
Kek gibi hazırlanan karışıma ezilmiş peynir ve kıyılmış yeşillik eklenir. bu kekin üzerine aslı'nıun tarifindeki gibi bir üst sürdüm fırçayla: 1 tatlı kaşığı yoğurt+1 yumurta sarısı+1 tatlı kaşığı kadar sıvı yağ..
Afiyet olsun:)
Dğer pastaların tarifini fotoları olmayınca yazmadım. Ispanaklı böreği ayrıca verecegim bir gün.



















20 Mayıs 2008 Salı

Limonlu Kek


11 Mayıs 2008'de anneler gününde www.ikizanneleri.net sitesinin bir hiper markette düzenlenen tanıtım etkinliğine blogum ana sponsor oldu. Sponsor bloğum olunca labneli makarna ve limonlu kek yapıldı. Standı ziyeret eden konuklara bu keklerden, ikiz çocuklara da labneli makarna ikram edildi. Limonlu kekimin tarifini buradan vermek istedim.
Malzeme:
  • 2 limon (ince rendelenmş kabuklarına ihtiyaç var )
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 4 yumurta
  • 3 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • istenirse vanilya (ben koymadım ama yumurtanın olduğu şekerli her yere vanilya konulabilir)
Yapılışı
Yumurta, şeker, 2 limon kabuğu rendesi karıştırıcı ile 2 dk yavaş, 5 dk hızlı devirde karıştırılır. (bu uzun süren karıştırma işini, tek başınıza geçiremk yerine, keke merakli minik kızınıza, pişince hapur hupur yemeyi bilen yapılışından bi'haber eşinize, nişanlınıza, evdeki boşboş duran herhangi birine yaptırabilirsiniz). Sıvı yağı ve sütü de keleyin ve iyice karıştırın (1 dk). Karışımın içine 2 bardak unu eleyin, kabartma tozunu eleyin ve kalan bir bardak unu da eleyin . Yalnız kekte unun fazla karıştırılmaması gerekir. Bu nedenle karıştırıcının devrini en düşüğe getirin yaklaşık1 dk karıştırıp bırakın. Keki pişireceğiniz kalıba çok az yağı sürün ve yağın üzerine üzerine 1 tatlı kaşığı kadar şeker serpin. Keki düzgünce yayın. % dk önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 25 dk pişirin.
İstenirse: üzerine çikolata sosu dökülebilir.
Afiyet olsun:-)

17 Mayıs 2008 Cumartesi

19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun

Ey Türk Gençliği! Birinci ödevin; Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini sonsuzluğa değin korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin biricik temeli budur. Bu temel senin en değerli güven kaynağındır..
Mustafa Kemal Atatürk

19 Mayıs Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa´nın Samsun´a geldiği gündür. Ulusal bayram günümüzdür.devamı için tıklayınız..

13 Mayıs 2008 Salı

Salçalı Fırın Makarna, Ofis işi parti


Ofis işi parti:)) Bugün öğlen altı lezzetçi benim ofiste toplandık. Akademiğiz ama asosyal da değiliz:))

Menü
Acı kırmızı biber salatası (Nimet'ten) ,
kekik salatası (Belkıs'tan),
nevale (yeşillik + salatalık+domates),
kaşarlı sıkma (Füsun'dan) ,
zeytinyağlı yaprak sarma (Nimet'ten),
salçalı fırın makarna (Emel'den),
kuru meyveli kek (Serin'den),
Tatlı olarak Ek'ler (Pınar'dan)

Salçalı fırın makarnayi Serin'in önerisiyle yaptım. Fırın makarna tarifime 1 tatlı kaşığı biber salçası ekledim o kadar:) Afiyet olsun








7 Mayıs 2008 Çarşamba

Peynirli Poğaça



Merhaba, kızkardeşimin nefis poğaçasını paylaşacağım sizinle, poğaça en çok yapılan tariflerdendir, her yerde de mutlaka değişik bir püf noktası vardır. Bu poğaçayı, yumuşak, ne çok tuzlu ne çok tatlı, hafif gevrekce dış kısım şeklinde tanımlayabiliriz.

Malzeme
30 büyükçe poğaça
2 bardk süt (500 cc kadar)
1 paket kuru aktif (instant) maya
1 su bardağı sıvı yağ (zeytinyağı kullandık)
1 yumurtanın beyazı iine sarısı üstüne
1 tatlı kaşığı tuz
3 tatlı kaşığı şeker
yaklaşık 8 bardak un (yumuşak bir hamur olacak)

Yapılışı
Mayayı 1 bardak ılık sütte ıslatıp biraz bekletiniz. Unu, yumurta beyazını, yağı ve tuzu bir kaba koyunuz. Maya köpürmeye başlayınca bu karışıma ekleyiniz. Kalan bir bardk sütü azar azar karışıma ekleyiniz. Yumuşak bir hamur elde ettiginizde, 20 dk kadar ılık bir ortamda mayalanmaya bırakınız (beklerken hamuru yoğurmayın). Bir kenarda maydonoz ve peyniri karıştırın. Poğaçaları istediğiniz büyüklükte avucunuzda açın ve içerisine peyniri koyun ve kapatın. Hamuru açmak için elinizi zaman zaman zeytinyağıyla yağlayabilirsiniz. Hepsini tpsiye dizdiğinizde yumurta sarısı+1 tatlı kaşığı kadar sıvıyağ karıştırıp bir fırça yoluyla poğaçaların üstüne sürün. 10 dk kadar tepside beklesin. Fırınınızı 200 dereceye ayarlayınız. 5dk ısıtınız. 25 dk pişiriniz. Yaklaşık 30 adet orta boy (büyükçe) poğaçanız olacaktır.
Afiyet olsun:-)

5 Mayıs 2008 Pazartesi

Aslı'nın Peynirli Dereotlu Keki





Aslı'nın Peynirli Dereotlu Keki



Sevgili Aslı'nın blogunda görüp de beğendiğim dereotlu peynirli kek tarifini aynen uyguladım, içine birazcık da maydonoz koydum çünki dereotumun yarım demetini labneli makarna salatası için kullanmıştım daha önce.


Aslı'ya : "Aslı'cığım deneyeceğim listesine aldığım tarifini keki yiyen herkes de çok beğendi. Ben sütle yapardım bu tarifi ama senin tarifinle ortaya çıkan hafif eşkimsi kek tadını sanırım yoğurt verdi, ve ben bu tadı çok sevdim. Ellerine sağlık ve teşekkürler:) "


Aslı'nın blogundaki tarfiin aynısını burada da veriyorum.


Malzemeler:
1/2 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı yoğurt
3.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 demet dereotu
200 gr. beyaz peynir
3 yumurta sarısı (biri üzerine sürülecek)

Yapılışı
Yağ, yoğurt, yumurta sarısını mikserle çırpın. Elekten geçirdiğiniz un ve kabartma tozunu da ilave edip çırpmaya devam edin. Yumuşak bir hamur kıvamına geldiğinde çatalla ufaladığınız peyniri ve ince ince kestiğiniz dereotunu hamura ekleyip tahta bir kaşıkla birkaç kez karıştırın. Hamuru hafif yağlanmış kek kalıbına dökün. Ben bu kek için görünümü daha şık olduğundan baton kek kalıbı kullanıyorum.. Hamuru kalıba aldıktan sonra üzerine bir yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 175' fırında pişirin.

not: Ben üzerine susam ektim bol bol.
Afiyet olsun:-)

1 Mayıs 2008 Perşembe

Kısır ve İstanbul Porselen


Kısır ve İstanbul Porselen

Hangisinden başlasam kısırdan mı İstanbul porselenden mi? İstanbul porselen Sümerbank mağazalarının devletin elinden olduğu dönemlde 80 parça 12 kişilik yemek takımı olarak satılırken ilköğretim okul müdürü babam tarafında evimize getirildi..Oldum olası babam mutfak eşyası almayı sever..biz üç kız kardeşin birçok mutfak eşyası babamdan hediyedir. Yıl 1984..Kısırn altındaki porselen yemek tabağı ailemizin değer verdiği misaifrden misafire çıkan tabak..beni o günlere götürüyor..sizlerde de oluyordur..objelere anlamlar yükleriz..benim için bu porselen tabak çok ama çok mutlu bekarlık günlerimi ailece geçirdiğimiz günleri hatırlatıyor. Bu tabakları kullandığımızda özene bezene yıkar kurular dikkatlice yerine yerleştirirdik. Şimdi nefis pırıl pırıl bembeyaz porselenler var raflarda..bu zamanın asilzadesi şimdi günlük yemek takımı haline geldi. Benim gözümde halen asilzade..

Kısırı annemde yaptık. Günlük kullanılan bu İstanbul porselen tabaklarda servis ettik.


Kısır
kişi başı 1 çay bardağı olacak şekilde ince köftelik bulgur
bu tarifimiz 8 kişilik
malzeme
8 çay bardağı ince köftelik bulgur
5 su bardağı kaynar su
1 bag yeşil soğan
1 bag maydonoz
1 bağ taze nane
4 adet orta boy kabukları soyulmuş domates
1 adet orta boy salatalık (kısır içine)
istenirse 1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
midede gaz porblemi yaşayanlar için 1 çay kaşığı kimyon
1 çay bardağı zeytinyağı

Kısır yanına
marul yaprakları (bütün halde)
domates
salatalık
turşu
haşlanmış üzüm asma yaprağı
ekmek
ayran

Yapılışı :
Bulgur su ile ıslanır, üzeri kapatılır, suyunu çekene kadar beklenir.
Eğer kısıra kuru soğan koyacaksanız (çok güzel oluyor tavsiye ederim) ince yemeklik doğrayıp zeytinyaında kavurun. Biber salçasını da ekleyip kavurmaya devam edin. Ateş kapatın. Yeşil soğanın mümkün olduğunca yeşil kısımlarını da larak temizleyip incecik doğrayın. Maydanoz ve naneyi de iri iri doğrayın. Domatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Salatalığı da cacık yapar ki ince ince doğrayın. Kuru nane, kimyon tuz ve doğranmış malzemeleri soğanlı karışıma ekleyin. Limon suyunu ve nar ekşisini de ekledikten sonra iyice karıştırın. bu avcar (sos, karışım) ile bulguru karıştırın. Karıştırma işini elle yapmalısınız çünki yoğurma hareketi gerekmekte. Tüm malzemeleri birbirine yedirdikten sonra kısırımız servise hazırdır. Kısırın yanına yukarıdaki malzemelerden ekleyiniz. Mümkün mü bilmem ama İstanbul porselenle de servis yapınız..eğer kuru soğan koyamyacasanız yağ ile salçayı kavurup işlemi aynen uygulayınız. Afiyet olsun:-)
Not: Anneciğim seni çok seviyorum.
Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et