19 Ekim 2008 Pazar

Etli Nohut Yahni


Kış geliyor. Kış yemeklerinin tadı bir başka oluyor. Bakliyat kışın pek itibarlı. Ben de klasik Türk Mutfağının basit ve lezzetli yahnisini yapmaya karar verdim. Bloğumda tavuklu yahni de var ama etli de çok güzel oluyor. Tabii bu yemeği yaparken sabrınızı da sınamış oluyorsunuz işin içinde pek çok kıska soğan var:) Bir mühendis iseniz kıska soğanları özenle soyarken bunu pratik olarak yapabilecek bir mekanizma yapılabilir mi dedirtecek kadar sabır gerekiyor, ben epey düşündüm sayııs 10 ları aşan kıskaları soyarken, nete girp boyle bir makine var mıdır diye düşündüm hatta:)) bence vardır yoksa da birileri bir gün mutlaka yapacaktır..Bu girişten sonra sizi yahni yapmaktan vaz geçirmiş olabilirim. Ama bir yemeğe ısrarla minik soğancıkları koymanın da bir esprisi olmalıu. Görsel yaratıcılık denilebilir bu seçime ama haıyr adı yahni! tadı farklı, eşsiz, leziz ve denemeye değer ve tekrar yapmaya da....
Etli Nohut Yahni
Malzeme
1/2 kg dan az nohut (pişince 3 su bardağı kullanacaksınız)
1/2 kg yağsız kuşbaşı doğranmış kuzu eti
1 küçük file kıska soğan (yaklaşık 1/2 kg)
1 su bardağı dolusu rende domates (2 adet orta boy domatesten elde edilir)
1 çorba kaşığı biber salçası
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz, kimyon.
Yapılışı
Nohutu bir gece önceden ıslayın. Suyu süzün, nohutu yıkayın. Ertesi gün nohutu bir tencereye koyun ve tuzsuz haşlayın. Bu sırada yine başka bir tencerede eti tuzsuz haşlayın. Pişince nohutun haşlama suyunu süzün. Temiz bir tencereye yağı koyun ocağın altını açın temizlenmiş kıska soğanları tencereye alın ve kavurun Bu kavurma ayrı br lezzet vermektedir kzıarmış soğan tadı nedeniyle. Salçayı ekleyin ve kavurun. Nohutları ekleyin ve karıştırın. Rende domatesi de koyun ve hepsini karıştırın 2-3 dk bu şekilde bırakın. Eti haşlama suyu ile birlikte nohuta ekleyin, Tenceredeye nohutların hafif üzerine çıkacak kadar su ekleyin (1 parmak kadar). Tuzunu ekleyip pişmeye bırakın. 30 dk orta ateşte pişirin. Yahninizi servis yaparken uygun bri aroma sağlamak ve mide gazı problemini gidermek için kimyon serpebilirsiniz. Benim yaptığım gibi az sulu yahni seviyorsaniz serviste pilav üstünü tercih edebilrsiniz (fotograftaki gibi).
Birlikte : Kış havasına uygun olarak köy erişteli bulur pilavı, yoğurt
Afiyet olsun:-)

7 yorum:

Saliha dedi ki...

cok guzel..baklıyatlı yemeklerı cok severım..ellerınıze saglık..

Selcen Şenocak dedi ki...

Ellerine sağlık canım ne hoş bir resim olmuş. Nefis görünüyor nohutuda çok severim bencede sabır isteyen bir yemek:)

Ayten dedi ki...

Emel'ciğim sayfamda senin için bi sürprizim var. Bakarmısın :))

DENİZSEFASI dedi ki...

mmm çok leziz, ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Emelciğim çok geçmiş olsun canım.blogunuza kavuştunuz nihayet.daha dün duydum ben, kendi derdimle uğraşıyodum son yirmi gündür.sevgilerimle..sebilay.
asotu.blogcu.com

Limonlu Kek dedi ki...

Sevgili Emel seni bir oyuna davet etsem ne dersin? Sevgiler...

Bir Dilim Düş dedi ki...

Sevdiklerin ve sevenlerinle birlikte unutamayacağın bir bayram geçirmeni dilerim. İyi bayramlar!!!

Sevgiler,
Evren

Powered By Blogger
Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et