1 Şubat 2008 Cuma

Sarımsaklı Köfte

Merhaba, on günlük uzun bir aradan sonra bloguma bakabiliyorum nihayet, Adana'lıların ve diger bölgelerden de bilenlerin adını duyunca agzının sulandığı sarımsaklı köftenin tarifini vermek istiyorum. Tarif Sevgili arkadaşım Serin'in annesine ait, biz de afiyetle yedik:) tarifini de istedik, Serin yazmış bana verdi bana düşen de sitemize koymak:)
not: Servis tabağı Serin'in nişan tabağı, ne alaka demeyin..bu, çok önemli bir ayrıntı:)

Malzemeler (6-8 kişilik)
Hamur:
- 1 tane yumurta
- Yarım kilo köftelik bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- Yeterli miktarda karabiber ve pul biber
- 2 yemek kaşığı un

Sos:
- 3 adet orta boy domates
- 1 baş kıyılmış sarımsak (bir baş sarımsak=birçok sarımsağın bir kök üstünde toplanmış hali)
- 2 limonun suyu (veya nar ekşisi)
- 1,5 tatlı kaşığı biber salça
- Yeterli miktarda karabiber ve pul biber
- 1 çay bardağı su
- Maydanoz

Yapılışı: Hamur malzemeleri (un hariç) bir araya getirilip karıştırılır. En son un eklenerek oluşturulan hamur kısa bir süre dinlendirilir. Hamurdan findık buyuklugunde parca koparıp yuvarlatılır, ortasına parmak ucuyla bastırılıp çukurlaştırılır. Yapılan köfteleri bir tepside üst üste atabilirsiniz, yapışmaz. Bu şekilde köfteler hazırlandıktan sonra sonra kaynamış su içine atılıp kaynatılır.
Sosu oluşturmak için önce domatesler rendelenir. Diğer malzemeler içerisine eklenir ve pişirilir. İçerisine kaynamış köfteler eklenir ve karıştırılır.
Servis: Üzerine maydanoz serpilip servis yapılır.
Birlikte : Turp, salata, turşu ve (malesef) ekmek
Afiyet olsun:-)

3 yorum:

Mutfak Havlusu dedi ki...

bulgur ve sarımsak nefis lezzetler.
ellerinize sağlık.

Emel'in Mutfağı dedi ki...

bulgur ve nar ekşisi de öyle:-) sevgiler, emel

figen dedi ki...

unu ne zaman kullaniyoruz?

Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et