3 Şubat 2008 Pazar

Sosyete Mantısı




Merhaba, aslında son eklediğim tarifin tarihine bakacak olursak (1 şubat) oldukça hızlı sayılırım, iki gün sonra birşeyler yazabildiğim için. Bizim kendi aramızda sosyete mantısı olarak bildiğimiz mantı tarifini vermek istedim. Deneyip de sevmediğim hiçbirşeyi sizinle paylaşmayacağım. Bu mantı bir harika. İki becerikli kızkardeşim var. İş yaşamlarının yanısıra böyle güzel şeyleri de yapabiliyorlar. Küçük kız kardeşle bu akşam bu mantıyı yaptık. Aslında o yaptı ben pişirdim. Eline sağlık huysuz ama tatlı kadın:) Pi de bayılıyor bu mantıya.

Malzeme: (4 çocuk+4 yetişkin porsiyonu)
Hamur için
4 su bardağı un
1,5 su bardağı ılık su
1 paket instant maya (kuru toz maya)
1 tatlı kaşığı tuz
Kıymalı iç:
250 gr yağsız dana kıyma
tuz
karabiber
Kızartmak için 1 su bardağı sıvı yağ (tercihen mısırözü )
yoğurt sosu : 350 gr yoğurt, 2 diş sarımsak, az tuz



Yapılışı:
1,5 bardak ılık su içinde mayayı eritin, una bu mayalı suyu ve tuzu ekleyip hamuru yoğurun sonra 30 dk kadar kabarması için dinlendirin.
Bir kenarda kıymayı tuz ve karabiberle yoğurun.

mantı hamurunu mermere alın. 1/2 cam kalınlığında hamuru açın.
Hamuru açarken sıvı yağ kullanırsanız hamurunuz hem mermere
hem elinize ve hem de merdaneye(oklava) yapışmaz. Resimde görüldüğü gibi
arzunuza göre 3x3 veya 4x4 cm lik kareler kesin.
Ortasına kıymalı harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koyun.
Mantıları bohça şeklinde bükün(yüzük çorbası gibi). Ancak bükümün birleşim yerini biraz sıkıca kapatın ki kızarırken açılmasın (hoş, o da ayrı bir güzellik veriyor ya..)

Bir tavaya kızartma yağını koyun ve kızdırın.
Bükülen mantıları kızgın yağda alt üst ederek kızartın
kızaranları da bir kağıt havlu üzerine alın.

Bir kenarda sarımsakları ezin, yoğurt ve tuz ile karıştırın. Yoğurt sosunuz hazır.

Kızaran mantılardan 5-6 tanesi bir porsiyon olacak şekilde
(yada bu kısma karışmayayım:) arzu ettiğiniz kadar alabilirsiniz tabağınıza anlaştık, tabii ki
kızartırken de dayanamazsanız kokusuna aşırma işi de olmuşsa aman dikkat !!

Servis tabağına aldığınız mantıların üzerine
kaşıkla yoğurt sosunu gezdirip sıcak servis yapın.

Afiyet olsun:-)
Birlikte :
beni de çağırın:))




Posted by Picasa

9 yorum:

Kevser dedi ki...

Merhaba,
öncelikle kiz kardesinin ve senin de ellerine saglik diyorum, sosyete mantisinin tarifini cok görmüstüm baska bloglarda, fakat sizler hamurunuda kendiniz yapip acmissiniz, harika hersey el yapimi demek.

Sizlere de afiyetler olsun diyorum.

Bana da beklerim.

Selam ve sevgilerimle..

http://illedeyemek.blogcu.com/ dedi ki...

Elinize sağlık çok güzel olmuş hem görüntü hemde lezzet süper,yiyenlere afiyetler olsun....

Emel'in Mutfağı dedi ki...

Kevse ve Hilal tesekkurler yorumlariniz için, en güzeli bu mantıyı yemesiydi mmm, emel

Aynur dedi ki...

eline saglik.mantinin her turlusu guzeldir buda onlardan biri

sevgiler

www.aynurdantarifler.blogspot.com

Emel'in Mutfağı dedi ki...

teskkurler Aynur
bnce de:)
sevgilerimle;) emel

meleginmarifetleri dedi ki...

süper olmuş ellerine sağlık canım çok beğenirim ben bu sosyete mantısını hoşçakal

Emel'in Mutfağı dedi ki...

tesekkurler melek, blogunu ziyaret ettim cok guzel ieyler yapmışsın, ozellikle de etkinlik tarifi bulgurlu börek süper görünüyor, sevgiler, emel

fusununmutfagi dedi ki...

merhaba canım kayseride biz bu mantıya yağ mantısı ismini veririz biliyorsununz Kayserinin mantıları ünlüdür yanlız kapatma şekli biraz daha değişiktir tadıda nefis olur sizde çok güzel yapmışsınız ellerinize sağlık

Nurum ve biz dedi ki...

Merhaba, oncelikle elinize saglik cok nefis gozukuyor. Size bir sorum olacakti bende sosyete mantisi yapmak istiyorum fakat benimkisinde patates sogan ve kiyma var. Gul gibide sariyorsun. Acaba bu hamur ona uygunmu? Yani firina girerse guzel pisermi. Bana acilen cevap yazarsaniz sevinirim.
Sevgilerimle.

Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et