12 Şubat 2008 Salı

Zeytinyağlı dolma (Adana usulü)



Tarifimizi verirken iki aşama yapacağız. Birincisi doldurulacak malzemeyi hazırlama ikincisi de dolma harcı kısmı. Dolma harcı Adana usulü (akdeniz ) olacaktır. Yani salçalı, ekşili, maydonozlu, domatesli, sarımsaklı ve zeytinyağlı.


önce dolma harcının malzemesi (tatli tavsanlarin annesi sevgili Nahide'yi anmadan geçemeyeceğim. Sevgili arkadaşım bu tarif senin için özellikle:-)

Dolma harcı
malzeme
(bu malzeme ile 6 porsiyon dolma çıkar, harcınız artarsa derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
  • 2 su bardağı pirinç (kırık veya benim kullandığım gibi baldo)
  • 1 kg soğan
  • 1 bağ maydonoz

  • 5 diş sarımsak

  • 2-3 domates

  • sivri biber (konulmayabilir)

  • 2-3 çorba kaşığı nar ekşisi (yoksa 2 limon suyu veya 1 çorba kaşığı limon tuzunu suda eritin)

  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

  • 2 çorba kaşığı biber salçası

  • 1 tatlı kaşığı karabiber

  • acı severseniz 1 çorba kaşığı pulbiber (kırmızı biber)

  • 1 çorba kaşığı dolusu tuz

  • 1 su bardağı sıvı yağ, tercihen zeytinyağı

dolma harcının malzemelerini incecik doğrayın, iyice karıştırın.

dolmalık malzemeAşağıda bu dolma harcıyla yapılabilecek dolma malzemeleri verilmiştir. Birini tercih ediniz. Buradaki resim kuru patlıcan dolması.

  1. bir adet orta boy lahana
  2. 1 kg dolmalık biber
  3. kabak, kabak çiçeği
  4. 1 kg bostan patlıcanı (yaz sebzesi),
  5. 30 adet küçük kuru patlıcan (kişibaşı 5 adet)
  6. salçalık kırmızı biber vb.
  7. asma yaprağı, pazı yaprağı, hardal
  8. patates
  9. domates vb.

sos için:
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı,

5-6 diş sarımsak,

1 tatlı kaşığı biber salça,

1 tatlı kaşığı kuru nane

1/2 çay bardağı su

yarım limon suyu

yapılışıKuru patlıcanları sıcak kaynar suda 1-2 dk bekjletin ve çıkarın. İçine dolma harcını koyun. Pişireceğiniz tencereye yerleştirin. Bu şekilde tüm patlıcanları bitirdiğinizde tencerenize patlıcanların yarısına kadar su koyun, 1 tatlı kaşığı kadar tuz serpin. Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve kısık ateşte 1-1,5 saat kadar pişirin. Pişmeye yakın dolmaların üzerine dökülecek sarımsaklı sosu hazırlayın. Sosu dolmalara döktükten sonra ocağın altına kapatın. 1 saat dinlendirin. Dolmalarınız servise hazırdır.

Sos: Bir tavaya az sıvı yağ konur, kıyılmış sarımsaklar, salça, nane kavrulur, limon suyu ve su eklenir bir taşım kaynayınca dolmaların üzerine eşit miktarda dökülür.

Birlikte: Yoğurt, ayran, turp, tere, yeşil salata, hoşaf.





16 yorum:

dogada.blogspot.ru dedi ki...

harika tam sevdiğim şekilde bir dolma tarifi ellerinize sağlık ağzımın suyu aktı diyebilirim sevgiler

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) dedi ki...

Sevindim:) biz bu şekilde çok seviyoruz:)

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Canim,
böyle güzel dolmalara kim hayir diyebilir ki, hemde eksilisinden, bayilirim bende, senin de ellerine saglik diyorum.

Selam ve sevgilerimle..

Aybike Ceylan dedi ki...

Emel'cigim,
Bu ne manzara, eline koluna saglik vallhi bogazim yutkunmaktan dugum dugum oldu.
Guzel bir hafta sonu diliyorum ve sevgilerimi gonderiyorum.

www.illedeyemek.com dedi ki...

eline sağlık canım nefis görünüyor...

EZGi :)) dedi ki...

merhaba canım kuru dolmaya bayılırım.öyle lezzetli görünüyor ki resmen bittim:((
ellerine saglık kocaman sevgiler

Feyza Fidan dedi ki...

Emelcim, harika bir lezzet yapmışsın bize yine..Ben bu güzel yemeği arada yaparım azcıkta bulgur koyarım..Oda ayrı bir hava veriyor dolmaya :)))
Ellerin dert görmesin canımcım,
Kocaman öpüyorum seni..

meleginmarifetleri dedi ki...

eMELCİĞİM NE GÜZEL DOLMA BUNLAR BAYILIRIM KURU DOLMAYA BARİ BENDE YAPAYIM Bİ ARA NEFGİZ OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK HOŞÇAKAL

Adsız dedi ki...

Dolmalar cok lezzetli görünüyor,ellerinize saglik.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sayfanıza geldiğimde memleketimin havasını hissettim desem yalan olmaz valla....:))
Dolma çok nefis olmuş,sunuş şekliniz ise harika...))
Ellerinize sağlık....

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) dedi ki...

feyzacigim annemi yemege davet ettigimde menu dolmaysa ben de bulgur koyarim cunki annem diyabet (seker hastasi), pirinc hic yaramiyor anneme:( buldur da zaten nar ekşisinin romeosu degil mi neden olmasin yani yakışır:))

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) dedi ki...

gul, ezgi, melek buyrun yapayim szie de :) sebzeleri mevsimide kullanmayi seviyorum mevsimi degilse de boyle kurularini onlar da ayri brier lezzet fantezisi:) sevgiler

Unknown dedi ki...

emelim gulum:)

nefis gorunuyor, ne guzel de sunmussun benim seker arkadasim.
Bastan bu bir kilo sogan da neyin nesi demistik ama hic degildi, lezzet bombardimani bir tarif, teşekkur ederim, operim adana guzellerini:))

Mutfaknotlari dedi ki...

of offfff yemde yanında yat bende bugün patlıcanları çıkardım birazadn dolduracaktım ellerine sağlık nefis görünüyorlarr

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar canim, ben bu dolmalara vuruldum, ellerine saglik, bir kac yildir dolmalik kuru patlican getiremedigime yaniyorum, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba
Eşi Adanalı olan biri olarak epeydir böyle bir dolma tarifi arıyordum. Dolma sayseinde blogunuzu da keşfetmiş oldum.
Tarif için teşekkürler, oldukça lezzetli oldu. 1.5 kilo kadar minik adana patlıcanı geçti elime, onlarla yaptım. Dolma içinin yarısı arttı, aynen dondurucuya gitti dediğiniz gibi...

Tek problemim sosu koyduktan sonra yağı fazla gibi geldi bana. Dolma içinin yarısını kullandığım için belki sosu yarım ölçü kullanmalıydım.

Bu arada ben hayatımda ikinci kez patlıcan oyuyorum, çok zor geldi bana, yok mudur kolay yolu :)

Ayşe

Powered By Blogger
Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et