27 Şubat 2008 Çarşamba

Zeytinyağlı Lahana Sarması (lahana dolması)


Merhaba, dersler başladı üniversitede işler yoğun, ama hayat devam ediyor bizim evin yemek macerları da:) fotograf makinem once bozuldu, onu yaptıralımderken şimdi de şarj aleti kayıp..bir aksiliktir gidiyor, ama akademisyen azmi burda da kendini gosteriyor:) bloga devam:-)

Dolma harcı hazırlanır. İstediğiniz büyüklükte lahana. LAhana alırken orta kısmına bastırdıgınızda yumusak ise olgunlaşmış demektir.
yapılışı:
1-Derince bir tencereye lahana yapraklarını haslamak için bol su doldurun, tuz atın,tencereyi ocaga, kaynamak üzere, koyun.
2-Lahananın yaprakları bir bıçak yardımıyla kök kısmından ayıklayın.
3-Su kaynayınca ayıklananlardan 2-3 adedini tencereye yerleştirin ve ara ara karıştırıp haşlayın-haşlama işlemi 3-4 dk surmeli çok haşlarsanız saramayabilirsiniz.
4-Haslama olayı bitince sarmaların uzunluğunu nasıl istiyorsanız lahanaları o buyuklukte (ben yaklaşık 10x20 cm lik keserim), şerit halinde kesin, şekilsiz yaprakları da atmayın yama halinde iç içe bile olsa sarılıyor
5-her şerit lahana içine 1 tatlı kaşığı kadar harçtan koyun ve sarın, sardığınız düzgün olmasa da üzülmeyin pişince farketmiyor.
6-sarmaları tencereye üstüste dizin
7-sarma işlemi bitince en üste 1 tatlı kaşığı kadar tuz serpin
8-sarmaların hemen üzerine çıkacak kadar su doldurun,
9-sarmalar pişerken dağılmaması için üzerlerine bir porselen veya cam tabak yerleştirin.
10-kısık ateşte 1-1,5 saat pişirin.
11-çatalla kontrol ettiğinizde lahanalar pişmiş ise ocağı kapatın.
12-salçalı sosu döküp 2-3 saat dinlendirin.
Birlikte: Salata, ayran, yoğurt, turp, yeşillikler, turşu
irem ve pelin yogurtlu seviyor.
üzerine: yerkenlimon sıkabilirsiniz.
Afiyet olsun:-)

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok harika bir tarif ve çok nefis olmuş, ben lahananın her türlüsüne bayılırım, tabi sarmanın yeri ayrı...:))
Ellerinize sağlık...

Feyza Fidan dedi ki...

Emelcim, bende diyorum nerelerde benim arkadaşım :))
Neyse onca aksiliğe ve yoğunluğa rağmen gelmişsin ya önemli olan o..
Lahana sarmasının hem etlisine hem zeytinyağlısına bayılırım..Ama bir türlü iyi lahana seçemediğimden zavallılar sarma hayaliyle gelir kapuska olarak mideye inerler :))
Ellerine sağlık canımcım,
Öpüyorum, işlerindede kolaylıklar diliyorum..

Adsız dedi ki...

Emelciğim, bayılırım lahana sarmasına.. Anneciğimde pek güzel yapar. Gideyimde yapsın bir tencereyi mideme indireyim :)))

Sıcacık sevgilerimi gönderiyorum.

ellerine sağlık

http://www.misssgibi.com

Aybike Ceylan dedi ki...

Emel'cigim,
Harikasin, ellerine saglik. Olsa simdi nasil yerdim ama, sevgilerimi gonderiyor, tatli kizlarini opuyorum, sevgiler.

Powered By Blogger
Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et