12 Eylül 2008 Cuma

Karnıyarık-İmam Bayıldı





Türk Mutfağının vazgeçilmezlerinden birisi de karnıyarık-imambayıldı yemeğidir. Adana'da kemer patlıcanı yerine bostan patlıcanı kullanılır yemeklerde. Siyahlaşmış ve parlak olan patlıcanlar tercih edilir. Çok iri olanlar çok da çekirdeklidir. Karnıyarık yemeği yapacaksanız orta büyüklükte patlıcan seçmelisiniz. (kuzucuklarım büyüdüğünde bu tarifimi okuyacaksınız inşallah).
Pazardan kişi başı 2 adet olacak şekilde patlıcanları aldım. Kuzu kıymamda vardı. Bugün Cumartesi ve iftara kızkardeşim ve agabeyim davetliydi. 5 yetişkin 4 çocuk. Çocuklar için patlıcan yemekleri korkunçtur:-) Pİ (pelin-irem) 6. yaşı bitirdi ama ilk kez bu yaz patlıcana yer verdim menülerinde. Biraz burun kıvırsalar da az miktarda tattırıyorum. Adana'da olup da patlıcan yemeğini yemeyen düşünemiyorum (Serin'ciğim okuyorsan bunlari seni patlıcan sevmediğin için şiddetle eleştirdiğimi bilmelisin:-)
Karnıyarık tarifini her yerde bulabilrsiniz elbette. Ama bir de benden dinleyin. Size vereceğim malzeme ve tarifle pişman olmayacağınızı garanti ederim, övnmek gibi olmasın diyemeyeceğim övünebilirim, güzel yaparım bu yemeği de:-)
Malzeme
13 adet karnıyarık, 6 kişilik (çok beğenen olursa 3. karnıyarık hakkını alabilsin diye 12+1 adet pişirdim).
13 adet ortaboy patlıcan
250 gr kuzu kıyma
3 adet orta boy domates
4 adet sivri biber
1 adet orta boy soğan
6 iri diş sarımsak
1 silme çorba kaşığı salça
yarım çay kaşığı karabiber (tansiyon ve mide agrısı olan varsa koymayınız).
tuz
salçalı su için 1 bardak su ve 1 tatlı kaşığı salça.
kızartam için 2 su bardağı sıvı yağ (tercihen mısırözü, çünkü ısıya diğerlerinde daha dayanıklı).
Yapılışı
Paylıcanları yıkayıp kurulayınız. Soyucu ile çizgili görünecek şekilde soyunuz (bknz 2. foto). Patlıcanın üzerinden ince bir kapak kesiniz. Büyük parçayı oyucu ile oyunuz. Patlıcanların kenarlarında 1/2 cm lik kalınlık kalmalı ve çekirdekler çıkmış olmalıdır. Tüm patşlıcanları bu şekilde hazırlayınca tuzlu suda 30 dk bekletiniz. Bu bekleme sırasında siz kıymalı içi hazırlayabilirsiniz.
Bir tavaya kıymayı alınız. Kısık ateşte bir süre tuz ve su eklemeden kendi suyu ile pişiriniz. 2 çorba kaşığı kadar sıvı yağı kıymaya ekleyin. Soğanı yemeklik doğrayıp kıymayla kavurun. Salçayı da ekleyip kavurun. Biberleri ve domatesi de kıymalı harca ekleyip tümünü pişirin. 10 dk kadar kıyma piştiğinde karabiber ve tuzunu ekleyip ocağı kapatın.
Patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp yıkayın. Kurulayın. Derin bri tencerede veya tavada yağı kızdırın. Patlıcanların çanak (yani çukur) kısımları alta gelecek şekilde yağda kızartın. Sonra ters çevirip diğer kısmı kızartın. KArnıyarıkların kapak kısımlarını da topluca kızartıp tüm kızaran malzemeyi kagıt havlu üzerine alıp yağın fazlasından kurtarın:-) (aslında onu değil kendimizi kurtarmak için yaparız bunu:) neyyse)
Kızaran patlıcanları fırın kabına yerleştirin. İçine kıymalı karışımı pay edin. Sarımsakları iri doğrayıp patlıcanlarınüzerien koyun. Kapakları kapatın. Slaçalı su için salça ve suyu karıştırın. Fırın kabına dökün.
Fırını 200 dereceye ayarlayıp 30 dk pişirin.
Ben iftar daveti verdiğimden bir gece önce hazırladım nasıl olsa tüm malzemeler pişmiş olduğundan. Fırın kabının üzerini folyo ile kapladım ve buzdolabına koydum. Ertesi gün folyoyu alıp fırında pişirdim. Fırın makarna ile servis yaptım.
Bu ramazan menüsünde şunlar vardı
Karnıyarık
Iceberg salata
Ayran
Pide
Çiğköfte
Afiyet olsun :-)
Birlikte: Cacık, ayran, turp, salata, pirinç pilavı, fırın makarna


1 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba hocam..Oncelikle yeni sezon hem sizin icin hem de kizlar icin hayirli ugurlu olsun..Yeniden tariflerinizi okumak cok keyifli, ozlemistim..Resimdeki karniyarik goruntulerine bakinca patlicani sevmemeyi kendime yaptigim buyuk bir haksizlik olarak gormeye basladim..Ellerinize saglik hocam..Ama patlicanla aram pek duzelmeyecek gibi..Yine de mucadele edecegim..Sevgiler..

Powered By Blogger
Google Gruplar
ikizanneleri
Bu grubu ziyaret et